Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vill Guldsmedshyttan lyfta

Guldsmedshyttan, Storå och Stripa – tillsammans satsar de nu framåt under samlingsnamnet Norra Råsvalen. I torsdags kväll var det dags för arbetsgruppen att för intresserade att presentera en del av de förslag den kommit fram till. Det skedde vid ett välbesökt tält vid affärerna i Guldsmedshyttan.

Annons
Syskonen Sanna och Tim Jönsson presenterade en plan för bättre tillgänglighet vid badet i Sågviken samt för den hemsida för utvecklingsprojektet som helhet som är under uppbyggnad.

Under vintern och våren har en arbetsgrupp med cirka 15 deltagare från föreningslivet, Folkets hus, PRO och Lions Club i Storå träffats för att diskutera möjligheter och visioner. En lokalutvecklingsplan har tagits fram och det var den gruppen ville få in synpunkter på.

– Så kan det ju alltid komma in nya idéer, hoppades Lena Bring i Lions som varit en av de drivande i arbetet.

Själv ömmade hon mycket för tanken på att utveckla ”Råsvalsleden”, det vill säga Vita vägen, mellan Storå och Guldsmedshyttan. Den gamla järnvägsbanken är sedan flera år en gång- och cykelled som skulle kunna utnyttjas mer:

– De gamla luftledningsstolparna står kvar. Kan vi få belysning i dem blir det en väg att använda året om. Vägen är bra eftersom man slipper ge sig ut på riksvägen.

Landsbygdspengar

Tim Jönsson i vattenskidklubben berättade om ett anslutande projekt, nämligen att göra en stickväg från Vita vägen till Sågviken och badet där.

– Det skulle bli enklare att komma dit. Sedan hoppas vi att vi kan rusta upp bryggorna, ordna med grillplats och förbättra stranden, förklarade han.

Styrelsen för Folkets hus har också förhoppningar om att få ta del av de miljoner som Lindebergs kommun avsatt till landsbygdsutvecklingen. Där ingår en förbättring av A-salen och en satsning på ny ljud- och ljusanläggning för danstillställningar och liknande.

Till kulturen och historien hör också Kajsa Karlssons förhoppningar om att utveckla gruvområdet i Stripa till en mötesplats för kulturella arrangemang. En annan idé är att röja och blåsa liv i det gamla Viken-området, förhoppningsvis för att få nya inflyttare.

Ska man döma av de namnlistor på projekt som besökarna ville stödja var det en upprustning av Folkets hus och av Vita vägen som kändes mest angeläget.

Välbesökt

Omkring 300 besökare gissade kommunens landsbygdsutvecklare Christer Kallin att gruppen hade i sitt tält:

– Jag tycker det var en bra kväll och ett bra koncept för att få kontakt och dialog med invånarna, säger han.

Christer Ruteskog hade med sig lutan och framförde en återupptäckt visa om Råsvalen, skriven av kyrkoherden Viktor Modin i Lindesberg någon gång under 1800-talet.

Mer läsning

Annons