Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny arbetsmarknadsenhet kan minska bidragsberoendet

Inrätta en arbetsmarknadsnämnd i Lindesberg. Det föreslås i en utredning som letts av Henrik Arenvang, förvaltningschef för vuxenutbildningsförvaltningen vid Masugnen. I dag ska ärendet upp i kommunstyrelsen.

Annons

Alltför många, framför allt ungdomar, är arbetslösa och bidragsberoende. Även bland kommunens utrikesfödda är det alltför många som inte klarar sin egen försörjning.

Mot bakgrund av det fick Henrik Arenvang före årsskiftet i uppdrag att samordna en utredning av behovet av en arbetsmarknadsenhet tillsammans med socialförvaltning, arbetsförmedling och försäkringskassa.

Föreslår ny förvaltning

Nulägesanalysen visar att alla som arbetar med frågorna har sina olika målbilder. Men endast tillsammans kan bidragsberoendet sänkas menar tjänstemännen som utrett frågan.

– Det behövs en väg in i stället för många och att folk skickas mellan olika bidragsformer, säger Arenvang.

Därför föreslår utredningen att det inrättas en arbetsmarknadsförvaltning som lyder under en arbetsmarknadsnämnd. Även vuxenutbildningen skulle organiseras under förvaltningen enligt förslaget.

– Med en huvudman blir ansvarsfrågan tydlig, säger Arenvang.

I en arbetsmarknadsförvaltning skulle satsningarna på att få ut fler i arbete samordnas i stället för att det jobbas lite skvättvis här och där med frågan.

”Ett steg efter”

– Uppdraget enligt förslaget är också att se vilka behov som finns även på lite längre sikt för att kunna möta såväl hög- som lågkonjunkturer och tillgodose behovet av arbetskraft lokalt. Numera ligger vi ofta ett steg efter.

Om kommunstyrelsen väljer att gå vidare med frågan handlar nästa steg om att konkretisera hur den nya enheten skulle kunna utformas och arbeta.

– Hittills har jag uppskattat att det skulle kosta ett par miljoner, men de pengarna har vi snabbt igen i form av färre bidragsberoende och fler skattebetalare. Dessutom skulle det ge ökat välbefinnande åt dem som kan få bättre hjälp, säger Henrik Arenvang.

Mer läsning

Annons