Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bok sammanfattar Bergslagspostens tid

Han blev Bergslagspostens siste chefredaktör. Nu har Göran Karlsson sammanfattat tidningens långa historia en ny bok. – En stor förklaring till att tidningen kunde leva kvar var den djupa förankringen hos läsarna, säger han.

Annons
Kända profiler. Sportens Bo Olsén och Bengt Larsson, reportern Per-Eric Wretling, familjeredaktören Astrid Lindén och annonssäljaren Bengt Wellander är några av dem som skymtar på de svartvita fotografierna. Boken ”Tidningen som trollband Bergslagen” har Göran Karlsson skrivit, formgivit och gett ut på egen hand.

1892 grundades Bergslagsposten. 114 år blev det innan tidningen gick upp i Nerikes Allehanda. Då hade NA ägt Bp sedan 1943.

De senare åren kröp ett samgående allt närmare. Anledningen var främst en kärvare annonsmarknad.

Hösten 2006 upphörde Bp som egen tidning, även om namnet levde kvar några år i NA:s norrupplaga.

– Att BP till slut slogs ihop med NA handlade inte om något upplagekris. Vid den tiden låg upplagan på strax under 10 000 exemplar. Det var bara marginellt sämre än på 80-talet som var tidningens ekonomiska storhetstid, säger Göran Karlsson.

Han gick vidare till andra befattningar inom NA-koncernen. Sedan en tid tillbaka är han pensionär och i somras påbörjade han arbetet med boken.

Att det gått några år gav välbehövlig distans.

– När jag lämnade tidningen 2006 var det för tidigt att ha en överblick över vad som hänt, säger han.

Fyra, fem kartonger med dokument, kopior och fotografier som räddats för eftervärlden blev grunden.

– När tidningen firade 100 år 1992 gav vi ut två jubileumsskrifter. Jag samlade på mig historiska uppgifter som jag tänkte kunde vara intressanta att ha kvar om man någon gång skulle skriva en historik.

Tidigare medarbetare som Jörgen Sund, chefredaktör 1971 – 1982, och Jan-Olof Schröder, tidigare platschef i Ludvika, har intervjuats.

En avdelning i boken behandlar stora nyhetshändelser i tidningens historia, som Estoniakatastrofen och tågolyckan i Ställdalen 1956 då 20 personer omkom.

– Där står också om företag som kommit och gått och ett och annat glädjeämne, berättar Göran Karlsson.

I boken finns också en personalförteckning med runt 400 namn. Däribland flera som senare gjort sig kända för en större allmänhet.

– Bergslagsposten har i många fall varit en plantskola för journalister.

Bland dem finns namn som poeten Dan Andersson, Susanne Axell från SVT:s Fråga doktorn, författaren Anderz Harning, Krister Linnér som blev chefredaktör på NA och Thorbjörn Larsson, sedermera chefredaktör på DN och Aftonbladet.

Planen är att boken ska vara klar i mars. Titeln ”Tidningen som trollband Bergslagen” är blinkning åt maskoten BP-trollet.

Förhoppningen är att boken ska finna läsare även utanför kretsen av tidigare tidningsmedarbetare, berättar Göran Karlsson.

– Bergslagsposten var en typisk landsortstidning som gick hem hos läsarna. Minnet av tidningen lever kvar så kanske finns det fler som är intresserade av boken.

Minnet av tidningen lever kvar så kanske finns det fler som är intresserade av boken, säger Göran Karlsson.

Mer läsning

Annons