Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny friskola kan ge konsekvenser

Annons

Om Kunskapsakademin får ja av Skolinspektionen och etablerar en ny friskola i Lindesbergs kommun, kan det få negativa konsekvenser för övriga skolor.

Det skriver barn- och utbildningsnämndens ordförande Arnold Bengtsson, (S), och förvaltningschef Kaj Söder i ett yttrande till Skolinspektionen.

Det gör de med anledning av den ansökan om att få starta friskola i Lindesberg, som Kunskapsakademin lämnat in.

Ekonomiska intressen

Akademin är en förening med säte i Dalarna vars ändamål är att ”främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att bedriva friskolor och/eller förskolor”.

– Vi har ingen möjlighet att säga ja eller nej. Det är upp till Skolinspektionen, men vi kan peka på några möjliga konsekvenser av en etablering i vår kommun, säger Arnold Bengtsson.

Omfördelning av pengar

I yttrandet till Skolinspektionen pekar han och Kaj Söder på att marknaden inte ökar med en ökad konkurrens om eleverna, utan att det i stället handlar om omfördelning av de kommunala pengarna mellan flera parter. Den ökning av elevunderlaget som Akademin väntar sig, kommer inte, enligt Bengtsson och Söder.

– Jag är rädd för att en etablering kan ge negativa konsekvenser för någon eller några av de skolor som redan finns, säger Arnold Bengtsson.

Mer läsning

Annons