Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skrift berättar om musiklivet i Linde

Från förra sekelskiftets alla musikkårer till relativt nyligen insomnade Augustibuller. Lindesbergs musikliv under 1900-talet är temat för Fornminnes- och hembygdsföreningens senaste skrift i serien lindesbergare berättar.

Annons
mycket på gång. Vid Lindemarken var det premiär för försäljningen av föreningens nya skrift. Och redan nu har man en ny på gång. Då med ett tema om fyra hyttor i trakterna kring Lindesberg. Till jul är förhoppningen att den ska vara klar. Foto: Adam Söder

Det är äldre lindesbergare som delat med sig av sina minnen om stadens musikliv under förra århundradet.

Skriften är den fjärde i serien ”Lindesbergare berättar” och den första med ett genomgående tema.

Upprinnelsen är ett berättarkafé på biblioteketet, berättar Per Ivar Åkerlind som tillsammans med Ingrid Nordmark utgjort redaktionen.

– Temat för berättarkafét var ”så roade man sig på 50-talet”. Då fick vi idén att få det på pränt, säger han.

I häftet står berättat om bland annat musikkåren Svea, manskören Harmoni och om stans musikliv på 50- och 60-talet med band som Björn Cesams Orkester och danskvällar på Club 56.

– Avsikten har varit att föra berättelserna vidare till kommande generationer. Det är också en igenkänning som är värdefull för de äldre, säger Ingrid Nordmark.

– Vi gör inget anspråk på att vara heltäckande, utan det här är ett axplock. Det finns mycket kvar att berätta, säger Per Ivar Åkerlind.

Skriften finns till försäljning i hembygdsföreningens lokal vid Norrtullstorget, på biblioteket och i stans bokhandel.

Mer läsning

Annons