Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny statistik visar glädjande siffror

Nora, Lindesberg och Hällefors kommuner har fått fler invånare.– Detta är jätteroligt och betyder en hel del rent ekonomiskt. Man räknar med att varje ny invånare är värd 50 000 kronor, säger Solweig Oscarsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Nora.

Annons
Nya invånare. I Lindesbergs kommun föddes 62 barn under årets första kvartal. I Nora kommun föddes 21 barn, i Hällefors kommun 16 barn och i Ljusnarsbergs kommun föddes 15 barn under 1 januari till 31 mars 2015.

När Statistiska centralbyrån – SCB – summerar befolkningsstatistiken för årets första kvartal visar det sig att Nora kommun fått 65 fler invånare, Lindesbergs kommun 69 fler invånare och Hällefors kommun sju fler invånare än vid fjolårets slut. Ljusnarsbergs kommun tappar däremot i invånarantal där kommunen blivit 17 invånare färre under 1 januari till 31 mars 2015. Statistiken grundar sig på antalet födda, döda, inflyttade och utflyttade under perioden.

– Befolkningsökningen betyder två saker för oss: rent krasst får vi mer statsbidrag och på så sätt bättre ekonomi. Men det viktigaste är känslan av att befolkningsminskningen har stannat upp, iallafall tillfälligt, konstaterar Ola Ström, kommunchef i Hällefors kommun.

I dag bor det knappt 7 000 personer i Hällefors kommun.

– Historisk har kommunen minskat ganska mycket. Jag tror att vi var 12 000-13 000 invånare när kommunen var som störst på 60-, 70-talet. De som har bott här länge har det perspektivet.

Hällefors kommun har en åldrande befolkning vilket innebär att invånarantalet kommer fortsätta att sjunka om inte fler unga flyttar in.

– Enligt SCB:s långsiktiga prognoser utgår man från att kommunen kommer att minska i befolkning. Men jag tycker att det är viktigare att finna jobb till alla i kommunen än om vi är 100 fler eller färre, säger Ström.

Han berättar att kommunen arbetar aktivt med det lokala näringslivet för att företagen ska kunna utvecklas och växa.

– Det finns jobb i Hällefors om man skaffar sig rätt utbildning, säger Ström.

Solweig Oscarsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Nora kommun, är glad över Noras positiva siffror.

– Under 2014 tappade vi totalt 47 invånare, så det är glädjande att det är plus 65 invånare för årets första kvartal, konstaterar hon.

Samtidigt poängterar Oscarsson att statistiken kan komma att förändras senare under året, exempelvis flyttar en hel del ungdomar hemifrån för att studera på annan ort när skolorna startar på hösten.

Vad tror du att befolkningsökningen beror på?

– Det kanske är ett generationsskifte på gång. Framtiden känns positiv för Nora, nu byggs det ju även nya bostäder, konstaterar Solweig Oscarsson.

Fotnot: 31 mars i år bodde det 23 337 personer i Lindesbergs kommun, 10 417 personer i Nora kommun, 6 943 personer i Hällefors kommun och 4 896 personer i Ljusnarsbergs kommun.

Mer läsning

Annons