Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya boprojektet dröjer ytterligare

För snart 1,5 år sedan inledde bostadsrättsföreningen Sjöbrisen ett byggprojekt för stadsnära bostäder. Kommunen har inte påbörjat arbetet med detaljplanen som behövs för att komma vidare.

Annons

– Vi hade önskat att det gått lite fortare, säger Sjöbrisens företrädare Nils Detlofsson.

Det har varit tyst om Sjöbrisen en längre tid.

– Projektet lever absolut, och vi träffade kommunen denna vecka. Då påpekade vi att arbetet med en ny detaljplan inte påbörjats, för den del av Tivoliplan som rör oss. Vi fick ett löfte av kommunchef Christer Lenke att det skulle ske, säger Nils Detlofsson.

I maj skrev Sjöbrisen och kommunen på ett markanvisningsavtal där bostadsrättsföreningen får rätt att köpa mark på Tivoliplan. Det var ett reviderat avtal. Tidigare förslag hade innehållit ett större markområde med bland annat en del på andra sidan Bottenån nedanför Gamla kirurgen. Där låg huset Lindeskolans vårdprogram hade lokaler. Det är nyligen rivet och gräsmatta sådd.

I markanvisningsavtalet anges parternas olika skyldigheter och rättigheter. En skyldighet som ligger på kommunen är att dra i gång detaljplaneprocessen som är nödvändig för bygget.När Sjöbrisens projekt inleddes i juni 2012 var det Loppholmarna som först var aktuell. Den placeringen övergavs i samförstånd mellan kommunen och Sjöbrisen. Där finns för många andra intressen för att det skulle vara realistiskt att få en ny detaljplan genomförd.

Nils Detlofsson ger mellan raderna intryck av att inte vara helt nöjd med den kommunala delen av hanteringen, men håller tand för tunga.

– Vi har även identifierat några andra möjliga stadsnära områden för byggnation, men vilka väntar jag med att eventuellt berätta om, säger han.

Efter att Sjöbrisen började att arbeta med sitt byggprojekt förra sommaren kom även kommunägda Lindesbergsbostäder med i bilden.

Libo är intresserade av att bygga bostäder i Ålkilsbacken på sluttningen ned mot Tivoliplan.

För detta område fick Bergslagens miljö- och byggförvaltning, BMB, kommunens uppdrag att ta fram ett nytt planförslag redan förra vintern.

Efter ett så kallat samråd i somras pågår arbete med ett reviderat förslag.

– Vi väntar bland annat på resultatet från en geologisk undersökning. Vi har också tagit hänsyn till synpunkter på översvämningsrisker, säger Ulf Axelsson, planerare på BMB.

Det nya detaljplaneförslaget för Ålkilsbacken förväntas inom kort bli offentligt på biblioteket och kommunens hemsida.

Mer läsning

Annons