Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya miljoner ger landsbygd bredband

Bredbandssatsningen i Lindesbergs kommun kan ge 1 500 hushåll på landsbygden tillgång till stadsnätet under de närmaste två åren. Allt beror på intresset och om byarna kan ställa upp med egna insatser.

Annons

I dagarna blev det klart med fyra nya statliga miljoner till Lindesbergs kommuns satsning på bredbandet. Pengar som helt kommer att satsas på att nå utanför de orter som hittills knutits samman med fiberkablar.

– Nu kan vi gå vid sidan om och erbjuda byar som Stråssa, Löa och Grönbo anslutning. De som är intresserade bör snabbt göra en intresseanmälan och prata ihop sig med grannarna om det praktiska, säger Bo Bäckman som håller i stadsnätsarbetet.

Finns en hake

Anslutningsavgiften på 9 800 kronor gäller, men det finns en hake. Det kommer till grävningskostnader som blir olika för varje enskild plats eller by.

– Därför kan jag i dag inte ge en slutsumma för enskilda hushåll, men det är där som byalag och föreningar kan hjälpas åt att hålla kostnaderna nere, menar Bo Bäckman.

– Det finns bidrag att söka från flera håll.

Beror på intresse

Det är klart att de fyra miljonerna ska knyta samman Löa, Allmänningbo, Grönbo, Vanneboda och Oppboga med stadsnätet. Vilka byar däremellan som kan komma i fråga beror på intresset.

Men den föreslagna ledningsdragningarna är gjorda för att nå så många hushåll som möjligt.

I förlängningen av det som nu planeras finns en option för stadsnätet att samköra med Scanova för att nå Fanthyttan och Mårdshyttan, liksom Pilkrog och Spannarboda.

På stadsnäts hemsida finns kartor med de föreslagna kabeldragningarna och där går att se hur nära ledningen går olika fastigheter och byar.

80 procent

När den här utbyggnaden är klar kan 80 procent av kommunens invånare nås av bredband, endast 10 procent färre än statens mål för 2020.

Mer läsning

Annons