Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt brev: Låt Alexey stanna!

Migrationsminister Tobias Billström uppvaktas för andra gången i fallet Alexey av en grupp privatpersoner och politiker som vädjar att han ska få stanna tills en prövning av den nya generösare lagen för asylsökande barn börjar gälla vid halvårsskiftet.

Annons

Den 5 december skickade Neuroförbundet ett brev till Billström med kravet att avslaget skulle omprövas. Något svar har ännu inte kommit. Därför skickar Neuroförbundets ordförande Lisa Lidbäck, Agneta Vikenger (ordförande i Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar), Lennart Bondeson (KD), Murad Artin (V), Sara Dicksen, jurist, Susan Vo Bergqvist (M), Alida Malm, jurist, Azita Iranipour (FP) och Henrik Elamson ett nytt brev till ministern med samma krav.

Alexey 13 år, lider av en obotlig muskelsjukdom. Han har bott i Sverige i snart tre år, går i en svensk klass i Frövi, pratar bra svenska och har kompisar för första gången. I Sverige har AIexey fått ett liv.

I december 2013 fick Alexeys familj beskedet att de skulle utvisas från Sverige. I hemlandet Ryssland finns inte den vård han behöver, inte heller någon skolgång eller möjligheter till ett socialt liv.

I Sverige kan Alexey leva ett bra liv i många år med kanske både familj och yrkesliv. I Ryssland riskerar han en plågsam död av en banal infektion, skriver de i brevet till Billström .

”Vi kräver därför att Migrationsverket omprövar sitt beslut att avslå Alexeys möjligheter att få växa upp i trygghet och få den vård han behöver här i Sverige- och att man, tills en prövning enligt den nya lagen är möjlig, stoppar verkställighet av besluten för de mycket svårt sjuka barnen. Vi förväntar oss också att barnkonventionen och konventionen för mänskliga rättigheter efterlevs”, avslutas brevet.

Läs tidigare artiklar

10 januari: Framtiden ännu oviss för Alexey

11 december: Rädda barnen: Låt Alexey stanna

5 december: Polisen stoppade protestaktion

4 december: NA-tv: Riskerar att dö – utvisas ändå

Mer läsning

Annons