Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt särskilt boende bör byggas före 2020

Antalet äldre äldre är på nedgång, men kommer att öka igen. I kombination med att Solliden i Frövi börjar att bli slitet och omodernt har socialnämnden beslutat att planera för ett nytt särskilt boende i kommunen.

Annons

 – Förvaltningen har fått uppdraget av socialnämnden i torsdags och nästa steg blir att bestämma hur vi ska lägga upp planeringen, säger socialchef Madde Gustavsson. Var ett nytt särskilt boende eventuellt ska byggas är kanske en av de största frågorna.

Totalt sett har och kommer det största behovet att finnas i Lindesbergs centralort.

Socialnämndens inriktning är att planera för ett nytt boende i slutet av decenniet, det vill säga inom 5-6 år.

I Lindesbergs kommun finns sex särskilda boenden. Fem är relativt nya och fräscha och i gott skick. Soliden är äldst och i sämst skick. Bland annat finns kritik vid brandinspektiner att Solliden inte riktigt svarar upp mot dagens krav på brandsäkerhet och det finns också andra behov av förändringar och renoveringar.

Det var delvis av sådana anledningar som Mosebacke i Vedevåg lades ned för fyra år sedan.

Befolkningsprognoser pekar mot att invånare äldre än 65 år ökar hela tiden. I den kategori där behovet av särskilt boende är störst, de över 80 år, minskar antalet nu för att öka efter 2016.

I socialnämndens uppdrag ligger också att följa utvecklingen av folkmängd och prognoser på åldersfördelning med särskilt fokus på sjukdomar som demens och psykisk ohälsa.

Mer läsning

Annons