Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okänd rapport om Bernehov-översyn

FELLINGSBRO.På uppdrag av Bergslagens kommunalteknik gjorde en konsult en allmän översyn av ishallen Bernehov hösten 2009. Översynen resulterade i en rapport den 20 oktober. Tillförordnade kultur- och fritidschef Jan Holmquist visade rapporten för Fellingsbro/Frövi IK:s företrädare när de diskuterade ishallsfrågan på måndagskvällen.

Annons

– Jag trodde att rapporten var känd. Men tydligen var den inte det, säger Holmquist, som hittade rapporten i en pappershög på sitt tjänsterum.

FFIK:s Kjell Eriksson och Jonas Ahrel blev förvånade. De hade ingen aning om att en allmän översyn gjorts och än mindre vad konsulten kommit fram till.

– Det här var något helt nytt, säger Eriksson.

Per Björkengren, anläggningsansvarig vid BKT, beställde en uppföljning av den riskanalys som konsult Peter Twetman genomförde 2007. I samråd med dåvarande kultur- och fritidschef Anders Brännström kom Björkengren överens om att konsulten skulle göra en allmän översyn av Bernehov.

Stöd i arbetet

– Riskanalysen är ett stöd i vårt arbete, säger Björkengren. Konsulten har bland annat bedömt säkerhet och status. Höstens rapport föranledde att vi installerat ett larm som utlöses om det blir för hög koncentration av ammoniak. Vi har kompletterat en blixtlampa med en ljudsirén. Larmet ska också kopplas till Sos-alarm, men vi ligger på avtalet till dess vi vet vad som händer i hallfrågan.

I bottenplattan finns det sprickor. Hur djupa dessa är är inte känt. Det är dock inte bra om de är för djupa, då kan vatten rinna ned och rören riskerar att rosta.

– Vi har kraftiga rostangrepp på en del rör. Vi har bytt ut de bitar där det varit läckor, säger Björkengren.

Investeringar krävs

Konsulten har också tittat på de båda kompressorerna. Kompressorerna är gamla och finns inte längre på marknaden. Detta gör att det är svårt att få fram reservdelar.

– Det finns rostskador på containern. Nu börjar det bli dags för en stor revision. Om kompressorerna stoppar ytterligare en säsong kan ingen säga. Dessutom lever ismaskinen på övertid. Det kommer så småningom att krävas investeringar på flera miljoner kronor.

Mer läsning

Annons