Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika åsikter om trädfällning på Kyrkberget

Ett stort antal träd har nyligen tagits ned på Kyrkberget, och oenigheten om området har fått nytt bränsle.

Annons
Förtvivlade. Jesper Hansson, Jens Råberg och Agneta Nilsdotter står frågande till varför till synes friska träd har tagits ner på Kyrkberget.Foto: Kerstin Schönström$RETURN$$RETURN$

Än är det inte slutgiltigt beslutat i vilken form Kyrkberget ska förvaltas. Det finns ett inriktningsbeslut på att göra det till naturreservat och det finns ett förslag till skötselplan för detta.

Å andra sidan finns idéer, främst från kommunalråd Anders Ceder (S), om att bygga ett höghus med utsikt över stan. Han lade också en motion i somras om att hålla området som parkmark.

Jesper Hansson, Jens Råberg och Agneta Nilsdotter visar på upplagda stockar, kvarlämnade stubbar och sönderkörd mark. De tycker det är självklart att träd som utgör en risk ska tas ner, men är kritiska till vad som gjorts de sista veckorna.

– De har fällt friska träd. Tallar som är 150 - 170 år och som kunde ha stått flera hundra år till, säger biologen Jesper Hansson.

Agneta Nilsdotter (Mp) har blivit kontaktad av invånare som undrar över vad som händer.

– Jag hade hoppats på en medborgardialog innan det görs något här. De styrande vet ju att nätverket Kyrkbergets vänner finns. Kan man inte vänta tills en skötselplan är antagen, säger hon.

Jens Råberg som värnar om skogen vill ta reda på hur det ser ut rent juridiskt med sådana här beslut. Och om det möjligen finns någon prejudicerande dom angående kommuners ansvar i liknande ärenden.

Stadsträdgårdsmästare Arne Tschentscher har varit involverad i beslut och bedömningar. Dock inte den första delen som togs ned närmast förskolans staket. 

– Min bild är att det blivit olyckligt på grund av att flera parter varit inblandade. Jag gör delvis en annan bedömning. Men klart är att vissa träd, främst björkar, var dåliga inuti. 

- När det gäller tallarna fanns svampangrepp som bara syns i kronorna än så länge. Dem kunde man kanske ha sågat ur istället för att fälla.

Enligt Tschentscher finns angrepp av både tallticka och törskatesvamp bland träden på Kyrkberget.

Resterande arbete gäller gallring av dåliga grenar som hänger ut över stigarna. Detta arbete ska göras med skylift.

Mer läsning

Annons