Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olja ute - pellets inne

Energi. Vägen är lång för att bli av med fossila bränslen, men Linde Energi AB är en god bit på vägen. Ny teknik vid panncentralen i Hagaberg kommer ge värme av svenska pellets.

Annons
Pelletsfickor. Pelletsförråden kommer att få påfyllning från bulkbilar.

Pelletspannan är stor som ett litet hus. Ett tiotal vanliga villapannor skulle få plats i den nya, men effekten är cirka hundra gånger större än en villapanna. I siffror 3,5 megawatt om man föredrar att se det på det sättet och en ersättning för cirka 250 kubikmeter olja.

Den nya utrustningen lyftes på plats i förra veckan.

Det har stått två oljepannor vid Hagaberg. De installerades i mitten av 1980-talet. Nu är en borta.

– Den installeras vid panncentralen i Frövi för att stå som reserv, liksom oljepannan som blir kvar här, säger Håkan Ohlsson, fjärrvärmechef på kommunala Linde Energi AB.

I december ska den nya pelletspannan tändas.

Den kommer sedan, att till skillnad från oljepannorna, att få gå kontinuerligt under vintermånaderna framöver för att stötta i kommunens fjärrvärmenät.

– Det är positivt att panncentralen ligger här eftersom det här området ligger längst bort i fjärrvärmesystemet, säger Håkan Ohlsson.

Fortfarande finns ett behov av att fylla på med oljevärme. Det uppstår vid sträng kyla och när det är driftstörningar från ordinarie huvudleverantör av värme, spillvärme från Billerud Korsnäs i Frövi.

Vid kortare stopp i Frövi hjälper den stora ackumulatortanken till att överbrygga leveranserna, men den räcker inte alltid till. Leveransavbrotten från bruket beror både på planerade underhållsarbeten och driftstörningar.

– Sådant måste man räkna med i ett samarbete med en industri. Vi har beredskap för avbrotten, men det blir dyrt. Samtidigt har Billerud Korsnäs varit framåt med att ta vara på allt mer spillvärme och investera i sin anläggning, säger Håkan Ohlsson.

Med den senaste investeringen i Hagaberg har Linde Energi fortfarande kvar 200 kubikmeter olja per år i värmeproduktionen.

Investeringen som görs på Hagaberg kostar 9 miljoner kronor.

Den beslutades för cirka ett år sedan. Det var i samband med att Linde Energi också vidareutvecklade samarbetet med sin granne Por Pac. Först anslöts plastindustrin till fjärrvärmenätet. Därefter kom en uppgörelse om att energibolaget också investerar för att leverera processånga till Por Pac.

Var ifrån panncentralen på Hagaberg kommer att få sitt pelletsbränsle är inte klart. Leveranserna ska handlas upp.

– Det kommer att bli något av de företag som vår branschorganisation har kontrakt med, men det finns pelletsfabriker på nära håll. Exempelvis i Laxå och norr om Kopparberg, säger Håkan Ohlsson.

När Eon installerade fliseldning i Nora följdes det av en del klagomål om buller från grannar.

– Ljudmässigt kommer den här anläggningen inte att märkas utomhus när den är i drift, säger Håkan Ohlsson.

Biovärme

Den nya värmepannan för pellets som sätts in i panncentralen i Hagaberg har ungefär hundra gånger större effekt än en vanlig oljepanna.

Pelletsfickorna rymmer tillsammans 160 kubikmeter biobränsle. Det motsvarar ungefär en långtradare med släp lastad med cirka 50 kubikmeter brännolja.

Vid millennieskiftet inleddes spillvärmeleveranser från Frövi till Lindesbergs fjärrvärme. Det var en jätteinvestering för Linde Energi AB på cirka 80 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons