Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omstridd omorganisationpå Tallåsen genomförs

I slutet av månaden genomförs det sista ledet i en omorganisation vid Tallåsens äldreboende. Personal flyttas mellan avdelningar.

Annons
Turbulent arbetsplats. Det har tidvis varit turbulens över hur verksamheten ska bedrivas på äldreboendet Tallåsen. I våras fick socialchef Bella Kronman, socialnämndens ordförande Christina Pettersson och äldreomsorgens verksamhetschef Susanne Larsson ta emot mycket kritik vid ett stormöte.ARKIVBILD: ULRIKA STOETZER

En grupp anhöriga upplever att ledningen på boendet och socialförvaltningen genomför i stort sett samma förändring som det blev turbulens runt i våras.

Efter ett stormöte på Björkhagaskolan i mars blev resultatet att omorganisationen skulle förändras och inte ske förrän förhoppningsvis alla var med på tåget. För att delaktigheten från anhöriga skulle bli bättre bildades en anhöriggrupp.

Känner sig överkörda

Ett brev från en grupp anhöriga till socialchef Bella Kronman och enhetschefen på äldreomsorgen Susanne Larsson visar att ett femtontal anhöriga definitivt står kvar på perrongen.

– I stort sett samma omorganisation som skulle ske i våras, kommer att göras inom kort, skriver de anhöriga. Formuleringarna är tydliga på att man känner sig överkörda och att löften från våren inte hållits.

Kravet i brevet är att förändringen sker i en lugnare takt än vad som kommer att ske, inte att den skrotas. Anledningen är att de boende inte ska behöva mötas av alltför många nya ansikten på en gång och att personalen på samma gång får bättre stöd av varandra om personalomflyttningen sker succesivt.

– Vi har dragit ut på förändringarna i sju månader, säger socialchef Bella Kronman.

Att påstå att de anhörigas synpunkter inte tagits tillvara och att samma sak som i våras är på väg att genomföras igen är helt fel, enligt Kronman.

Chef på varje avdelning

Under resans gång har gruppchefer tillsatts på varje avdelning och nu är det bara en person som är verksamhetschef på boendet mot tidigare två.

– De flesta i personalen har vikarierat på de arbetsplatser där de ska börja, liksom de vikarier vi anlitar extra vid omflyttningen.Även i dag kan det bli helt nya ansikten vid exempelvis sjukdom och frånvaro. Vår erfarenhet säger att det inte inneburit några problem, säger Susanne Larsson.

De anhöriga vill lägga ut omflyttningarna på en fyramånadersperiod.

Strävar efter bra schema

– Vi har bedömt att det inte går. Det bli en svårhanterlig dominoeffekt och vi har strävat efter att få så bra scheman för de anställda som möjligt.

@NA Fråga:Kan vårens turbulens och stormöte komma i repris?

– Då får det bli så, säger Bella Kronman.

Michael Landberg

0581-844 21

[email protected]

Mer läsning

Annons