Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orange – om klubbarna själva får välja

I lindesbergarens hjärta har färgen orange fått en särskild plats. Ishockeyspelare, volleybolleliten och handbollspubliken har alla anammat den brandgula nyansen. Men varifrån kommer egentligen färgen som delas av Lindesbergs framgångsrika idrottsföreningar?

Annons
Lif Lindesberg. I och med handbollsföreningens framgångar klädde publiken på läktaren solidariskt upp sig i föreningens klubbfärg, orange.Arkivbild: Håkan Ekebacke

Orange, blått och vitt. Så ser färgschemat ut i matchkläderna inom flera av kommunens idrottsföreningar, däribland giganterna Lindesberg Volley, Lif Lindesberg och Lindlövens IF. Och fansen på läktarna har inte varit sena att hänga på.

Handbollsföreningen, Lif Lindesberg, har den mest målande förklaringen till färgvalet.

– Vi var först i Lindesberg med färgen orange, säger Erik Bååk, föreningskonsult och ungdomsansvarig i Lif Lindesberg.

Med avstamp i när föreningen bildades, 1966, fram till dagens nyansbekymmer beskrivs proceduren bakom färgen.

– Det var ett gäng lärare på Lindeskolan som startade Lindeskolans IF, säger Erik Bååk och berättar att de under sitt andra år som förening valde bort skolans egna matchtröjor till förmån för en orange variant.

– Det var en fråga om pengar. Föreningen hade inte så stora resurser och för att spara in på materialkostnaden valde de att ha orange tröjor eftersom det då räckte att köpa ett ställ, de behövde inget reservställ, säger Erik Bååk.

När Lindeskolans IF studerade färgerna i andra handbollsklubbar upptäckte de nämligen att det bara fanns ett annat lag som hade orange kläder – Stockholmspolisen.

– De spelade i en högre division och då trodde man att Lindeskolans IF aldrig skulle bli så bra att de båda lagen skulle mötas, men vi har gått om dem, konstaterar Erik.

Tyvärr utvecklade det sig så att det som från början var en ekonomisk lösning i dag står klubben dyrt.

– Orange är en svår kulör. Vi har fått problem att få fram rätt orange färg, säger Erik Bååk och berättar att det bara är herrarnas och damernas A-lag som har den rätta nyansen av orange i sina kläder.

– Ungdomslagen har en lite annorlunda nyans, det blir för dyrt för oss annars.

Anledningen till att andra Lindesbergslag också spelar i orange tror Erik beror på att handbollens framgångar smittade av sig på de andra föreningarna i kommunen.

– När vi gick upp i Elitserien blev vi ”det orange laget”, jag vet att i alla fall volleybollen gick över till att använda mer orange i sina matchkläder i den vevan, säger han.

Läs vad Lindesberg Volley och Lindlövens IF har att säga om färgen orange i dagens papperstidning.

Lindesberg volley. Glädje, styrka och kämpaglöd manifesteras i färgen orange av spelarna i Lindesberg Volley.Arkivbild: Håkan Ekebacke
Lindlövens IF. Niklas Ottosson i föreningens matchställ i färgerna blå och orange.Arkivbild: Håkan Risberg

Mer läsning

Annons