Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oron kvar i kaosklass

Förra läsåret var det turbulent i en lågstadieklass i Lindesbergs kommun. Så kaosartat att skyddsombud på skolan anmälde situationen till Arbetsmiljöverket. Ett nytt läsår har börjat och situationen är fortfarande oacceptabel trots många extrainsatser i klassen.

Annons

Kränkningar, verbala hot men också fysiska förekom dagligen.

Både elever och skolpersonal upplevde miljön ibland som direkt farlig.

Under förra läsåret förstärktes personalresurserna i klassen som också delades under en tid.

Arbetsmiljöverket avslutade under våren ärendet då myndigheten, som också gjort en inspektion på plats, ansåg att skolan vidtagit tillräckliga åtgärder.

Undervisningen har kommit på undantag då alltför mycket tid går åt för hålla ordning.

Dåliga resultat

Ett bevis för detta var det nationella provet förra våren. Skolverket har gjort en särskild utvärdering i detta fall. Den visar att i svenska klarade bara 26 procent kraven. I matematik fick 65 procent godkänt. Det borde varit 70 respektive 80 procent i en jämförelse med andra treor.

Ett extra föräldramöte nyligen gav resultatet att ytterligare en personalresurs sätts in. Föräldrar och skolpersonal ska hädanefter träffas varje månad.

Men tålamodet börjar tryta och föräldrar funderar på alternativa skolor.

Nuvarande klasslärare har skrivit ett brev till rektor, skolförvaltning och politiker. Det kan i vissa delar tolkas som ett nödrop.

– I efterhand kan jag säga att vi borde gjort insatser tidigare och kanske vissa andra än de vi satte in, men situationen har blivit bättre. Jag har tillförsikt. Gruppen visade tecken på oro redan i förskolan och det är en lång process att vända beteendet, säger skolans rektor.

Fem vuxna

Den ytterligare extraresurs som sätt in om någon vecka innebär större möjligheter att dela in klassen i grupper. Då jobbar fem vuxna med klassen.

Skolledningen har aldrig gått på djupet och försökt leta reda på om orsakerna till bekymren ligger långt tillbaka i tiden och kanske inte enbart har med eleverna att göra.

Skolans rektor konstaterar att ekonomin begränsar möjligheterna, men att skolan bett förvaltningschefen att de ska få fokusera på åtgärder och inte på pengar.

– Jag och barn- och utbildningsförvaltningens ordförande Pär-Ove Lindqvist (M) har diskuterat klasslärarens brev. Vi ska träffa klassläraren nästa vecka. Det som gjorts är uppenbarligen inte tillräckligt, säger förvaltningschef Conny Johansson.

Mer läsning

Annons