Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ortsbor får avgöra gymnastiksals öde

Gamla matsalen kommer att få stå kvar. Den finns det redan en lösning för. I måndags kväll gällde frågan badbassängen och gamla gymnastikhuset vid Ekbackens skola. Den är om den byggnaden ska få vara kvar eller rivas.

Annons
Husansvariga. Jonas Kleber (C) och  Irja Gustavsson (S) representerade kommunledningen vid måndagskvällens offentliga möte i Fellingsbro. Foto: Michael Landberg

En arbetsgrupp sammansatt av i huvudsak Fellingsbros föreningsliv och kommunens representanter bildas. Den har i uppgift att hitta en långsiktig hållbar lösning för bad och gymnastikanläggningen. Om det finns en sådan. Annars gäller det tidigare ställningstagandet att riva anläggningen.

Det blev Irja Gustavssons (S) och Jonas Klebers (C) budskap till Fellingsbroarna. Centern i Fellingsbro hade tillsammans med S-föreningen kallat till ett offentligt möte i måndags kväll i den gamla matsalen. Gamla matsalen drivs fortsättningsvis av en förening med ortens föreningsliv som bas.

– Vi måste få bort skolans kostnad för gamla gymnastiksalen. Det kan inte betala för något som de kan vara utan. Samtidigt är frågan om det verkligen är en besparing att riva, inledde Fellingsbrocenterns Johan Andersson .

Det saknas åtskilliga siffror och detaljer för ett avgörande. Bland annat hur gymnastiksalen utnyttjas.

– Uppgifter från 2013 visar på 39 procents beläggning utanför skoltid på nya idrottshuset och 13 procent för gamla gymnastiksalen. Det vet vi inte stämmer. Lokalerna används betydligt mer, säger Irja Gustavsson.

Problemet är att inte alla som använder lokalen redovisar detta trots en tidigare överenskommelse och tillgången på nycklar är stor och okänd.

Därför ska låsen nu bytas.

Inom tre år, med start från 2015, kan kommunen spara 15 miljoner kronor genom att avveckla ett antal lokaler. Det visade utredningen Lokaleffektiviseringar som Libo:s Stefan Eriksson slutförde i fjol.

Av det har fullmäktige beslutat om tio miljoner och backat en del på det.

På en punkt blev det protester omgående av lokalutredningen. Det var förslaget att riva gamla matsalen och gymnastiksalen vid Ekbackens skola i Fellingsbro. Lokalerna används av föreningslivet och 800 namn har skrivits på protestlistor.

I somras meddelade Socialdemokraterna att de startat en dialog med föreningslivet i Fellingsbro om att bevara matsalen.

El och ventilation i matsalen är utdömt för publik användning. Det har tidigare beräknats kosta 1,2 miljoner kronor att rusta det huset.

Gamla gymnastiksalen finns det olika siffror för. Ett par uppgifter är att en basrust för baddelen för skolans behov skulle kosta cirka 4 miljoner kronor och därtill 1-2 miljoner kronor för gymnastikdelen.

– En reflektion jag har är att underhållet av kommunens byggnadera i Fellingsbro inte skötts under många år  och sedan läggs notan över på andra, säger Elias ben Salem.

Han var en av ett drygt 40-tal deltagare på måndagskvällens möte.

Mer läsning

Annons