Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otjänligt vatten vid Loppholmen

Prover från förra veckan visar att vattnet vid Loppholmen innehåller höga halter av bakterier.– Jag avråder definitivt folk från att bada där, säger Per Björkengren på Bergslagens kommunalteknik.

Annons
Badförbud. En skylt på anslagstavlan talar om att vattnet vid Loppholmen är fullt av bakterier och olämpligt att bada i. Bild: Ulrika Stoetzer

Loppholmen är inget officiellt bad, men det finns de som väljer att svalka av sig där och Bergslagens kommunalteknik tar regelbundet prover på vattnet.Vid provet förra veckan var vattnet otjänligt. Det innehöll mycket höga halter av E. Coli och Intestinala Enterokocker.

– Det är avföringsbakterier, förklarar miljöinspektören Fredrik Forsberg.

Proverna är dock tagna vid lunchtid på onsdagen förra veckan. Det vill säga direkt efter skyfallet som kom på morgonen.

– Sådana saker kan också spela in. Dagvatten kan spola med sig mycket smuts, konstaterar Forsberg som tycker att man ska vara försiktig med badandet vid Loppholmen.

– Det handlar framför allt om att inte få vatten i sig. Om man får det kommer man troligen att bli dålig i magen.

Vid tre av fyra tidigare provtillfällen i sommar har vattnet vid Loppholmen innehållit bakterier och fått beteckningen tjänligt med anmärkning. Hur vattnet ska bli bättre och om det går att göra i ordning en badplats där igen är under utredning.

Provtagningen från förra veckan visade också att vattnet i Torphyttebäcken var otjänligt. Vattnet kontrollerades vid ytterligare 18 badplatser i kommunen och alla dessa var utan anmärkning.

Mer läsning

Annons