Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överfall på Granhultgav tre års fängelse

18-åringen som åtalats för mordförsök på en vårdare på Granhults behandlingshem, utanför Lindesberg, döms till fängelse tre år.

Annons
Det var i april som en vårdare på Granhults behandlingshem utsattes för mordförsöket.

Örebro tingsrätt dömer honom också att betala 107 000 kronor i skadestånd till vårdaren som utsattes. Domstolen framhåller att brottet är sådant att det finns särskilda skäl till fängelse trots att den dömde bara är 18 år.

Tingsrätten anser att det fanns fara för att vårdaren skulle dö till följd av det som hände.

18-åringen ska vara kvar på häktet till straffet börjar avtjänas.

Det var i april i år som vårdaren utsattes för mordförsöket. En tung keramikvas användes för att slå mot hans ansikte och huvud. Första slaget träffade bakhuvudet och när han blivit liggande på golvet utsattes han för resten av slagen.

Vårdaren berättade vid rättegången att de första åtta dagarna efter överfallet var helt borta ur hans minne. Han drabbades bland annat av hjärnsvullnad, öronskador, nedsatt hörsel, sårskador, underhudsblödningar och frakturer.

Kammaråklagare Louise Helledat framhöll att det som hände innebar livsfara för den som utsattes och att 18-åringen visat särskild hänsynslöshet och råhet. Under utredningen har det framkommit att några vårdare befann sig i ett rum intill en lokal där den som nu dömts och några andra personer fanns .

Vårdaren som sedan utsattes hade öppnat dörren till rummet intill och talade om att dörren skulle vara öppen. Det blev ordväxling och sedan inträffade händelsen som åtalet gäller.

18-åringen har erkänt, han uppgav vid rättegången att han var i affekt och bara fortsatte slå utan att se var vasen, som användes som tillhygge, träffade och slutade först då han började inse vad han gjort.

Han döms också för våld mot en annan vårdare vid ett annat tillfälle och hot mot ytterligare en vårdare.

Mer läsning

Annons