Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Vågen får ensamkommande flyktingbarn en fristad

Den 2 juni öppnade Vågen, ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Vedevåg. Nu rullar vardagen på medan de väntar på att få besked om att få stanna eller inte.

Annons
Umgås. Killarna spenderar sin fritid på samma sätt som de flesta tonåringar: hänger med kompisar, idrottar, tittar på tv och hjälper till med hushållsarbetet på Vågen.

Skoldagen är slut och grabbarna har kommit hem med bussen från Fröviskolan. De äter lite mellanmål tillsammans och kopplar av en stund innan det är dags att påbörja kvällsmaten. Därefter spelar några fotboll medan andra besöker kompisar eller läser läxor.

– Vi är som en vanlig familj. På kvällen tittar killarna på tv eller spelar tv-spel, sitter och pratar eller städar sina rum, säger Mikaela Nyman, boendepedagog.

– Vi erbjuder även läxhjälp varje kväll, säger biträdande enhetschef Sofie Bragesjö.

De flesta underåriga som kommer ensamma till Sverige är pojkar, så även i Vedevåg. De här pojkarna går på högstadiet på Fröviskolan.

För att få en meningsfull fritid har Vågen kontakt med Örebro läns idrottsförbund, och pojkarna är med i olika idrottsklubbar i Frövi och Lindesberg.

– Vi vill att de ska komma in i föreningslivet. I övrigt hittar man på aktiviteter av alla möjliga slag på boendet under kvällar och helger, berättar Marie Ekblad, chef på individ- och familjeomsorgen i Lindesbergs kommun.

Inför öppnandet hölls ett stormöte i Vedevåg då allmänheten visade stort motstånd och missnöje. Man oroade sig för att fler ungdomar än förut skulle komma att leva ”vind för våg” på byn. Men än så länge har varken Marie Ekblad eller Sofie Bragesjö nåtts av några klagomål från andra Vedevågsbor.

– Vi har jobbat mycket med att förklara för ungdomarna vad som gäller i Sverige, vad som är okej och inte.

De som bor på Vågen nu kommer företrädesvis från Somalia, Afghanistan och Marocko. De har olika språk, men några av dem kan engelska.

– När de kom under sommaren startade vi direkt med att lära dem svenska. Nu tränas språket kontinuerligt i aktiviteterna vi har på boendet, förutom det som de får i skolan förstås. Och det går riktigt bra, säger Marie Ekblad.

När äldreboendet Mosebacke, som tidigare var inrymt i de här lokalerna, lades ner var argumentet att lokalerna var i så dåligt skick att en större renovering krävdes. Det skulle kosta alldeles för mycket för kommunen.

Inför öppnandet av Vågen har en genomgripande renovering gjorts, vilket bekostas av Migrationsverket.

Utifrån krav från brandmyndigheten har dörrar bytts ut och vissa väggar förstärkts. Ventilationen är åtgärdad och rummen har målats om. Även köket är utbytt.

Renoveringskostnaden blev 1,7 miljoner kronor och detta är utlagt på hyran under en femårsperiod.

Så fungerar Vågen i Vedevåg

På Vågen finns sex platser för asylsökande barn i åldern 13 till 15 år.

Dessutom finns tio platser för dem som fått upphållstillstånd. Där har barnen rätt att bo kvar tills de fyller 18.

När de fått uppehållstillstånd har inte längre migrationsverket ansvaret, utan det ligger på kommunens socialförvaltning.

Än så länge har endast ett av barnen på Vågen fått uppehållstillstånd. Därför används för stunden ytterligare tre av dessa platser till asylsökande.

Vågen är ett HVB-hem, vilket står för Hem för vård eller boende. Sådana hem bedrivs yrkesmässigt med utbildad personal och bemanning dygnet runt.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ansvarar för tillsynen av HVB-hem.

Vågen har tolv personer anställda.

Budgeten är lagd så resultatet blir plus minus noll.

Man tar in tolkhjälp, oftast telefontolk, när det är möten med exempelvis handläggare.

Alla kostnader täcks av Migrationsverket, såsom hyra, personal, mat, aktiviteter och tolk.

Mer läsning

Annons