Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patient ramlade i golvet - blev förlamad

En patient på Lindesbergs lasarett ramlade när denne gick med ett gåbord. Patienten blev förlamad från midjan och nedåt. Nu kritiseras lasarettet för brister i dokumentation kring fallolyckan.

Annons

Det började med att patienten sökte vård efter en fallolycka i en trappa hemma hos sig själv. Patienten hade varit sängliggande hemma på grund av smärtor i rygg och bröstkorg. Misstanke fanns om brutna revben och lungfinflammation och patienten lades in på medicinkliniken för antibiotikabehandling.

Patienten rörde sig sedan under vårddygnen på avdelningen med hjälp av ett gåbord. Men patienten ramlade bakåt när denne gick med gåbordet och klagade på kraftiga smärtor i ryggen och domningar i benen. När läkarundersökning skedde kunde pares (förlamning) i båda benen konstateras. Röntgenundersökning visade att patienten hade bruten rygg. I samband med operation påvisades även förekomst av cancermetastas i den skadade kotkroppen hos patienten.

Ärendet anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. En anhörig till patienten upplever ett nochalant bemötande från vårdgivarem. Ivo ger kritik för brister i hur vårdgivaren har dokumenterat fallolyckan som ska ha skett på avdelningen. Ivo konstaterar även att det enligt journalhandlingar inte har gjorts någon fallriskbedömning/fallprevention enligt rutinerna.

Mer läsning

Annons