Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pension till pension bör bytas mot treårsstöd

Pension i förtid till politiker som haft de tyngre förtroendeuppdragen, även på kommunal nivå, har ifrågasatts då och då. Nu föreslår Socialdemokraterna i Lindesberg i en motion till fullmäktige ett omställningsstöd i stället på maximalt tre år.

Annons
Bengt Storbacka, ordförande för S Lindesbergs kommun.

Modellen för pension som tillämpas i Lindesberg gäller i de flesta kommuner. När det uppstått diskussioner i Lindesberg har samtalen slutat i att man ska invänta förslag från SKL, Sveriges kommuner och landsting. Det har SKL jobbat på i flera år, och nu finns det klart.

S i Lindesbergs kommun vill att fullmäktige inför SKL:s förslag med början nästa mandatperiod, det vill säga nästa år efter valet.

– Det är dags att införa en ordning där det blir mer naturligt att kliva in och ut ur politiken. Stödet ska ge politiker som slutar en period av omställning för att återinträda i arbetslivet. Dagens system riskerar att leda till passivitet, säger S ordförande i Lindesberg Bengt Storbacka.

Omställningsstödet berör kommunalråd med minst 40 procents tjänstgöring. Tre månaders omställningsstöd tjänas in per arbetsår. Stödet kan betalas ut i maximalt tre år, med 85 procent av heltidsarvodet i två år och 60 procent år tre.

För den som skiljs från sitt arbete i höstens val ska det gamla systemet gälla.  För nytillträdande på de tyngre förtroendeuppdragen ska det nya förslaget gälla.

Månadsarvode/heltid för 2014 i Lindeberg skommun  är för kommunstyrelsens ordförande 53 710 kronor. Övriga råd har 47 750 kronor i månadsarvode.

Mer läsning

Annons