Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pigga pensionärer som gärna tränar och pratar

Det spelar ingen roll vilken ålder man befinner sig i, det är lika viktigt för både unga som gamla att hålla kroppen i trim.– Vi bromsar det naturliga förfallet, säger Gunder Östman, en av många pensionärer som samlas i idrottshallen i Fellingsbro två gånger i veckan för att träna.

Annons
Tränar axlarna. Ann-Gret Lundqvist har haft ett stillasittande arbete och känner att hon behöver stärka axelpartiet. Motionerat har hon gjort tidigare men då mest i form av promenader. Gymträningen är ett bra komplement.

Idén kommer annars från Sune Fridman som startade den här verksamheten för cirka fyra år sedan.

– Jag pratade med ordföranden Kåre Reinius i Kraftsportklubben och det var bara att köra i gång.

Varje tisdag och torsdag förmiddag mellan klockan tio och elva samlas ett tjugotal pensionärer, både män och kvinnor, för att stärka armar och ben och samtidigt få en pratstund.

– Från början var vi ett femtontal som träffades men nu är vi uppe i 28 betalande medlemmar, berättar Sune Fridman. Var och en får betala en hundralapp i månaden för att få tillgång till alla maskiner som finns på övre planet i idrottshallen.

Sune Fridman har varit ledare inom fotbollen i Fellingsbro både på junior- och seniorsidan i många år. Idrottsintresset har alltid funnits där och därför kändes naturligt att fortsätta med den här formen av träning.

För ett och ett halvt år sedan flyttade Mats Gustafsson från Upplands Väsby utanför Stockholm till Fellingsbro.

– Vi har sommarstuga i Kopparberg och kände att vi ville komma närmare. Det här är också ett bra sätt att komma in i samhället när man är nyinflyttad, berättar han.

Den här dagen var inte sambon med men annars brukar de alltid gå tillsammans och träna.

Ann-Gret Lundqvist har jobbat i många år på Försäkringskassan i Lindesberg men är pensionär sedan ett antal år tillbaka.

– När man har haft ett stillasittande jobb är det bra för axlarna att komma hit och träna. Sedan är det socialt också, man träffar många bekanta. Så mår man bra både fysiskt och psykiskt.

Många av dem som går och tränar betonar just det sociala umgänget, det här med att få snacka bort en timme och slänga käft med sina vänner, är också värt mycket. Flera av dem som tränar har tidigare i sina yrkesliv haft fysiskt ansträngande arbetsliv.

Birger Östman har jobbat som resemontör i många år åt försvaret och bland annat varit med om att resa master.

– Det har slitit hårt på axlarna och jag har haft ont i knäna. Nu går jag hos en kiropraktiker förutom att jag tränar här och jag tycker det känns mycket bättre nu.

Dessutom har han spelat fotboll i 28 säsonger i Nyckelby och gjorde sin sista match när han var 41 år så fysisk aktivitet känns som ett måste.

Om nu någon pensionär eller yrkesarbetande för den delen känner för att börja träna så är det bara att kliva in i Idrottshallen klockan tio på tisdag eller torsdag förmiddag.

Glatt samspråk. Jan Karlsson, Göte Widén och Sune Fridman (sittande) gillar att träna men det går bra att snacka sig i form också.

Mer läsning

Annons