Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plånbok hittades i vägg - även ägaren hittad 

Läsåret 1963/64 stoppades Britt-Inger Johanssons plånbok in i ett skrymsle på Strandskolan, stadens läroverk. Förra året hittades den i samband med ombyggnadsarbeten. Många läsare har hört av sig under tisdagen och redan på förmiddagen efter publiceringen kunde NA prata med Britt-Inger som numera heter Palmqvist och bor utanför Laxå. 

Annons
Plundrad? Några pengar fanns inte i plånboken, däremot en del andra tidsdokument och kanske är det klasskompisar som finns på några bilder.

 – Det var väl inte direkt läge att gå till polisen när jag hittade plånboken, men jag tänkte att det här kanske kunde bli något för tidningen, säger Ronny Gyllstrand.

Han räddade plånboken från sopcontainern och lade den i sin skrivbordslåda på jobbet tills vidare. Plånboken hade legat inne i en vägg.

– Den låg så att den har inte kan ha hamnat där av en slump, säger Ronny Gyllstrand.

Plånboken innehåller inga pengar. Det ger näring åt fantasin att skena åt det brottsliga hållet. Att den stulits, plundrats på någon femma och gömts av någon elev.

I plånboken är Britt-Inger Johanssons namn och adress i Storå skrivet med bläck. Det ligger biljetter och medlemskort i plånboken och ett kvitto från Wienerkonditoriet. Förmodligen fick man en hel del för 50 år sedan för två kronor och femtiofem öre. Medlemskapet i läroverkets idrottsförening kostade 1,50. Korten som finns i samlingen dokument är förmodligen klasskamrater till Britt-Inger.

Det fanns ingen Britt-Inger Johansson längre i Storå eller i närområdet, men över femtioelva i Sverige. Förmodligen hade Britt-Inger något annat efternamn om hon ens fortfarande fanns.

Därför uppmanades NA:s läsare i artikeln att komma med tips. Det har det gjort. I massor. De flesta i rätt riktning, några åt annat håll. Det första kom i princip samtidgt med brevbäraren på morgonen. Under förmiddagen var det klart vem som förlorat sin plånbok sista året i realskolan i Lindesberg läsåret 1963/64.

Nästa vecka ska Britt-Inger Palmqvist i Röfors tillsammans med NA träffa Ronny Gyllstrand så att han får lämna tillbaka sitt fynd från väggen på Strandskolan.

Källsorterad. – Jag tänkte att det här kanske kunde bli en liten spännande historia och räddade fyndet från containern, säger Ronny Gyllstrand, arbetsledare på byggföretaget TAB.

Mer läsning

Annons