Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker vill skapa överviktscentrum

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill starta centrum för övervikt i Lindesberg. En satsning på 14,5 miljoner kronor de kommande två åren, samt därefter drygt 7 miljoner årligen.

Annons

Under flera år har landstinget skjutit till extrapengar för att kunna göra fler så kallade obesitasoperationer för att beta av den långa kön.

Satsningen som S och V nu vill genomföra innebär att dessa extramedel blir permanentade i budgeten, plus att man under de kommande två åren ger ytterligare 7,5 miljoner per år till Lindesbergs lasarett för att de som i dagsläget står i kö för en fetmaoperation ska få hjälp.

– Operationer ska även fortsättningsvis ske både på Universitetssjukhuset och i Lindesberg, men flest operationer ska göras i Linde, medan USÖ fortsätter i nuvarande omfattning samt tar hand om de mer komplicerade fallen, förklarar landstingsrådet Mia Sydow Mölleby (V).

Landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) ser förslaget som ett naturligt steg att bygga vidare på det samarbete som redan finns vid sjukhusen.

– Tillsammans opererar sjukhusen redan mest överviktiga i landet, och med tanke på att köerna ökar behövs en utökning, säger hon.

Att satsningen görs vid Lindesbergs lasarett beror på bra flöden, god kompetens hos personalen och hög kvalitet. Dessutom är det viktigt, påpekar landstingsstyrelsens ordförande, att alla sjukhus får specialisera sig. Det förbättrar även klimatet mellan sjukhusen.

Satsningen innebär att personal behöver rekryteras till ytterligare ett operationsteam vid Lindesbergs lasarett. Och det tror de inte kommer vara några problem.

– Vårt landsting är i framkant när det gäller den här typen av kirurgi, så det borde vara intressant att komma till oss och jobba, säger Mia Sydow Mölleby.

– Lasarettet är redo att starta processen så snart beslutet är taget, berättar Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Tidigare har S och V framför allt påpekat vikten av förebyggande insatser mot fetma. Det arbetet kommer fortsätta. Bland annat vill de få till stånd fler dietister på vårdcentralerna framöver.

Årligen behöver 250 personer i länet opereras för fetma, det har NA tidigare berättat om. Och det är alltså den kapacitetsnivå nu S och V varaktigt vill få till stånd, förutom kortare köer.

– Men allra bäst vore ju om de förebyggande insatserna på sikt gör att allt färre behöver gå så långt som till operation, konstaterar Mia Sydow Mölleby.

Mer läsning

Annons