Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk styrning syddes ihop under tidsnöd

Med kommunfullmäktige bara några timmar fram i tiden och en obändig lust från de största partierna att komma till skott blev det mer än bråttom i kommunstyrelsen i tisdags förmiddag. Till sist sydde S, M och C ihop ett förslag att gå till fullmäktige med.

Annons

I sju månader har en ambitiös process pågått att skapa en ny politisk organisation för Lindesbergs kommun. Ändå blev det hetsigt i elfte timmen. Att beredningen av ärendet var bristfällig och det var svår tidsnöd ville ingen säga rent ut förutom V, KD, FP och Inger Karlsson (oberoende) som ville ha en återremiss.

– Processen borde ha kommit lite längre, sa Jonas Kleber (C) försiktigt.

Skiljelinjerna i kommunstyrelsen bestod i huvudsak av att flera partier vill ha elva ledamöter i de två nämnder som består, socialnämnden samt barn- och utbildningsnämnden. Förslaget sa nio.

Det nya tillväxtutskottet skulle inkludera kultur och fritidsfrågor. Det ville Miljöpartiet skulle vara kvar som en egen nämnd. Andra kunde tänka sig en beredningsgrupp och så blev det till slut.

Flera av de mindre partierna vill också att antalet kommunalråd ska minskas från dagens fyra till tre.

Centern och Moderaterna antydde tidsbristen, men tog inte ordet återremiss i sina munnar. Med risk för ett haveri i fullmäktige senare på dagen gav S vika på flera punkter så att manegen var krattad för ett majoritetsbeslut i fullmäktige.

Och ett majoritetsbeslut i fullmäktige blev det också. Om än först efter tre voteringar och med reservation från Vänsterpartiet, Miljöpartiet och två oberoende ledamöter.

Det förslag som kommunstyrelsen lade fram åt kommunfullmäktige att besluta om gick efter viss diskussion igenom i sin helhet med ett tilläggsyrkande från Centerpartiet om att det ska finnas sju ledamöter i beredningen för kultur- och fritidsfrågor.

Men innan dess var det flera som kom med invändningar.

– Vi behöver tid att sätta oss in i det här. Hur många kan med handen på hjärtat säga att de vet exakt vad det här förslaget innebär, frågade Ulf Axelsson (V) kommunfullmäktiges ledamöter.

Sven-Erik Larsson (M) skrädde inte orden när han sa vad han tyckte om hur processen inför kvällens kommunfullmäktige gått till.

– Man sitter och kohandlar i kommunstyrelsen fem timmar innan kommunfullmäktige ska säga ja eller nej till förslaget, det här är inte anständigt, sade Sven-Erik Larsson som tvärt emot partiet stödde tanken om en återremiss.

Kommunalråd Anders Ceder (S) däremot talade sig varm om förslaget till en ny politisk organisation.

– Jag tror det är jätteviktigt att vi vågar ta det här steget, sade Anders Ceder och fick med sig en majoritet av ledamöterna i det.

Ny politisk organisation

Det förslag som till slut lämnades över från kommunstyrelsen till kommunfullmäktige och som antogs innebär bland annat att:

Från och med 2015 inrättas två utskott under kommunstyrelsen, varav det ena är utskottet för tillväxt. Det ska bland annat ersätta nuvarande kultur- och fritidsnämnden vilket flera ledamöter på kommunfullmäktige invände emot.

Kommunstyrelsen tillsätter en beredning för kultur- och fritidsfrågor. Den ska, efter ett tilläggsyrkande i kommunfullmäktige, ha sju ledamöter.

Mer läsning

Annons