Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Popplar tas ned genast

Nästa år var det tänkt att eventuellt ersätta de levnadströtta popplarna med pelarasp vid Pälsärmen på södra infarten till Lindesberg. Kommunstyrelsen går ett steg längre. BKT får i uppdrag att ta ned popplarna snarast möjligt.

Annons
Fälls. Kommunstyreslen har bestämt att ta ned popplarna vid södra infarten omgående. Några nya träd är det inte aktuellt att plantera förrän eventuellt nästa år.

I fjol föreslog Kurt Scharnke fullmäktige att ge Bergslagens kommunalteknik, BKT, och stadsträdgårdsmästare Arne Tschentscher ett uppdrag. Det skulle bestå i att ta fram kostnad och utförande för en ny trädplantering.

Popplarna planterades för ett 30-tal år sedan och de träd som inte är döda är på god väg att bli det.

Några troliga orsaker är dålig jordmån i sprängstensmassor, torka och de senaste två årens kalla vintrar.

Säkerhetsskäl

Fel växtplats för trädsorten gör att Tschentscher ser det utsiktslöst att försöka restaurera beståndet. Pelarasp har bättre förutsättningar och är desutom smala nog att få plats på den ytterst begränsade tillgängliga ytan.

Allt oftare händer det att döda grenar rasar ned på väg- och cykelbana. Därför tog kommunstyrelsen beslutet av säkerhetsskäl att popplarna ska bort fortast möjligt.

–  Då hinner vi ju också få en uppfattning om hur det ser ut utan träd också, säger Anders Ceder (S).

Stadsträdgårdsmästarens kalkyl för plantering av 45 nya pelaraspar med en höjd av 3–3,5 meter slutar på cirka 350 000 kronor. Dessa pengar har han föreslagit kommunledningen att lägga in i nästa års budget. Tillväxten på pelarasp är cirka en halvmeter i höjd per år.

Mer läsning

Annons