Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populär "tutbingo" med lång historia

Kaffe, dricka och nån korv är arrangörernas lön för mödan. Medan besökarna kommer för att testa turen, onsdag efter onsdag sommartid när GSK arrangerar ”tutbingo”.

Annons
Bingo i solskenet. Pernilla Gustavsson, Julia Fälling och Moa Fohlin från Lindesberg och Örebro satt i var sin solstol och prickade av nummer på brickorna. Riktigt soliga onsdagar är det för varmt att sitta i bilarna, om man inte sätter upp solskydd.

Redan timmen före första utropet rullar de in och parkerar, de trogna spelarna som sluter upp när Guldsmedshytte sportklubb arrangerar bingo på onsdagskvällarna. Från premiären i början på maj till en bit in på höstkanten kommer de för att pricka av numren som utroparen Kenneth Bernström presenterar i högtalarna.

Vid Råsshallen har man hållit till i sisådär tjugo års tid nu berättar Bo Kempegård som är en av dem som får det att funka. Dessförinnan spelades bingon vid Storå Folkets hus ett antal år. Många är mångårigt trogna spelet, men det fyller också på med nya spelare. Inte minst i år när man haft vädret med sig, har det tillkommit en del yngre. Mellan 150 och 200 bilar med spelare är med varje gång. Runt midsommar brukar de vara som flest.

– Överlag är det en otroligt trogen publik, och du vet, för en del äldre är det här rena högtidsstunden, säger Bo. Men hur den typiske bingospelaren ser ut, det går inte att säga. Här finns alla sorter!

Ungefär samma kärngäng vuxna ställer upp och arrangerar, onsdag efter onsdag, år efter år. Och så A-lagets och ungdomslagets spelare och ledare som är med som kontrollanter efter rullande schema.

– Ja, man måste väl vara lite tokig, konstaterar Bo Kempegård med ett brett leende, medan han lotsar in ytterligare bingospelare på parkeringen. Samtidigt dyker Jens Hedblad och Jimmie Gustavsson upp. De är två av dagens kontrollanter som ska hjälpa till att rätta kuponger och dela ut vinster när det tutats för bingo i bilarna.

– Jag blir så glad när ungdomarna är med och hjälper till, fortsätter Kempegård, innan han ger grabbarna en snabblektion. Det är deras första insats som kontrollanter, och det är en del att hålla ordning på. Snabbt och smidigt ska det ju gå, så att inte spelet stoppas upp i onödan.

– Det är viktigt att vara på alerten grabbar, manar Bosse.

Den här onsdagen ligger det elva tusen kronor i potten, och det drar förstås lite extra. Bland de trogna spelarna återfinns Maud Blomgren som dock inte sitter i bilen och spelar, utan framför i medhavd trädgårdsstol, liksom många andra denna soliga augustikväll.

– Och här har jag tutan, säger hon och visar signalhornet som ligger på bordet.

Från Kopparberg har Helena Ylitalo med sällskap åkt för att spela. Även hon har parkerat utanför bilen.

– Roger, där i bilen, får tuta åt oss om vi får bingo, säger hon som uppskattar avkopplingen som bingon ger.

– Det är ett befriande spel, man kan helt enkelt inte tänka annat än på siffrorna när man spelar.

På löpande band. Annelie Bernström säljer brickor till Inger Wilhelmsson.
Instruerar. Bo Kempegård ger Jens Hedblad och Jimmie Gustavsson goda råd.
Socialt och avkopplande. Tycker Helena Ylitalo och Lena Håkansson.

Mer läsning

Annons