Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privat trio föreslår höjda partibidrag

Utred en ökning av det kommunala partistödet. Det föreslår tre kamrater, med olika lägen på den politiska höger-vänsterskalan, i ett medborgarförslag.

Annons

Greger Nilsson), Carl-Erik Persson och Thord Wahlström presenterade sitt medborgarförslag för Lindesbergs fullmäktige i måndags kväll.

Inte ändrats sedan 1992

De påpekar att kommunens demokratistöd till de lokala partierna inte ändrats sedan 1992.

– Partiföreningarna gör ett bra och viktigt arbete för att stärka demokratin, konstaterar de.

Lindesbergs kommun ger 30 kronor per invånare i mandatstöd till de politiska partiföreningar. Det är det lägsta bidraget i Örebro län. I Karlskoga är stödet 85 kronor per invånare enligt trions beräkning.

– Förslagställarna anser att det är rimligt att Lindesberg lämnar den sista platsen och placerar sig på genomsnittet för länskommunerna.

Politiska arvoden och bidrag kan vara känsliga ärenden med förslag som handlar om pengar från politiker som sedan beslutas av politiker.

Alternativ väg

I detta fall är arbetsmodellen att väcka förslaget som ett medborgarförslag med tre namnunderskrifter utan partibeteckning. Ingen av förslagsställarna är visserligen aktiva kommunpolitiker, men samtliga tre är kända företrädare för respektive parti.

Greger Nilsson är och har varit aktiv i kommunala bolagsstyrelser på S-platser under senare år, liksom Thord Wahlström för Centerpartiet. Carl-Erik Persson har varit aktiv för Moderaterna i den lokala kyrkopolitiken.

En alternativ väg hade varit att partiernas gruppledare gemensamt kommit med förslaget om inget enskilt parti ensamt vågat ta initiativet.

Mer läsning

Annons