Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provisorisk toalett ska lätta på trycket

Om bara någon vecka kommer en ny offentlig toalett att placeras nedanför Spruthuset vid Rådhustorget i Lindesberg. Anledningen är att behoven är större än tillgången när det gäller toaletter för allmänheten.

Annons

In nuläget finns bara en offentlig toalett som är tillgänglig dygnet runt. Det är den i stationshuset. Här har det dock varit problem med renhållning och med skadegörelse. Under senare tid har den varit stängd för reparation av låset.

– Det har dock byts ut, så nu ska den toaletten åter vara tillgänglig, säger Kenneth Persson på BKT som ansvarar för driften.

Medborgarförslag

Bristen på offentliga toaletter fick Pia Gröndahl (S) att i februari 2009 motionera om fler sådana toaletter i centrum. De borde även vara handikappanpassade och vara lätta att hitta. Även ett medborgarförslag i samma ärende har kommit till kommunen.

Utvecklingsenheten tog tag i saken och beställde två portabla toaletter från Danfo i Nora, varav en är handikappanpassad. Dessa ska placeras på sjösidan om Spruthuset vid Oscarsparken.

– Det är många människor som rör sig i området och som går Lindesjön runt. Därför ställer vi toaletterna där, säger Ann Resare på utvecklingskontoret.

Temporär lösning

Det ska inte bli blå bajamajor av den typ som fanns bland annat på Augustibuller, utan en typ som smälter in mer i omgivningen

Det handlar om en temporär lösning under sommaren. På platsen saknas exempelvis ledningar för en permanent placering och det är möjligt att man hittar en annan placering längre fram.

– Men när de är på plats finns möjlighet att hitta en toalett även när turistbyrån håller stängt.

Förutom den nya och den på stationen är toaletterna i turistbyrån, på biblioteket och i arenan tillgängliga under deras öppettider.

Mer läsning

Annons