Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PSA-rådgivningengörs på lasarettet

Sedan i höstas finns en PSA-mottagning på Lindesbergs lasarett. Verksamheten har startat för att avlasta diskriktläkarmottagningarna och för att fylla informationsbehovet hos de män som funderar på att genomgå ett PSA-test.

Annons

– Vi har informerat vårdcentralerna om att verksamheten finns. Därifrån blir patienterna sedan hänvisade till oss, säger Zoltan Fülep, verksamhetschef på kirurgiska kliniken där PSA-mottagningen är inrymd.

Mycket känslor

Att ta ett PSA-prov väcker mycket känslor och funderingar. Testet kan innebära upptäckt av prostatacancer i ett tidigt skede.

– När provet, som i sig är ett enkelt blodprov, visar förhöjda värden av så kallat prostataspecifikt antigen, innebär det att man får genomgå en utredning som kan vara förknippad med vissa obehag. Det finns också risker i form av biverkningar, förklarar Zoltan Fülep. Sådant är viktigt att man är medveten om innan provet, speciellt eftersom alla som har förhöjda värden inte behöver ha cancer.

Rådgivning

– Så mottagningen handlar helt enkelt om rådgivning till dem som funderar på att testa sig. Målet är att patienterna skall vara välinformerade om för- och nackdelar.

För att klara verksamheten har det skett en liten omfördelning av sköterskeresurser på lasarettet.

Bakgrunden till att PSA-mottagningen startade är den nationella cancerstrategin som gett statliga pengar till landstingen för att förbättra cancervården. Förutom i Lindesberg har en PSA-mottagning öppnat också i Karlskoga, men den största verksamheten på området sköts av urologen på Universitetssjukhuset i Örebro.

Mer läsning

Annons