Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Putsat resultat för socialnämnd

I slutet av förra året pekade socialnämndens bokslut mot ett minus på 6,5 miljoner kronor. Hopp om att det skulle bli något bättre fanns. Dessa förhoppningar har infriats.

Annons

När nämndens bokslut är färdigputsat slutade fjolårets underskott på 4,9 miljoner kronor. Socialnämndens nettobudget 2010 var 387 miljoner kronor.

Det är från individ- och familjeomsorgen, ifo, som nämndens underskott i huvudsak kommer. Totalt minus 5,3 miljoner kronor.

I fjol fick ifo tillfälligt 8,5 miljoner kronor extra för att möta ett starkt ökat behov av försörjningsstöd. Det har inte räckt och den utökade budgeten spräcktes med 2 miljoner kronor.

Lindesbergs kommun betalade förra året totalt 27,2 miljoner kronor i försörjninsgsstöd.

Fler klarar sig bättre

Den förväntade nedgången av behovet under hösten kom inte.

Ett positivt tecken är att trots ett stadigt tillflöde är det i stort sett ett lika stort antal individer som går till att klara sin egen försörjning. Den enskilt största gruppen individer är arbetslösa med otillräcklig ersättning från a-kassa eller ingen alls.

Familjehem

Ifos placeringar av barn och ungdomar i familjehem blev 2,3 miljoner kronor dyrare än beräknat medan instutitionsplaceringar fick en positiv avvikelse på 1,8. Detta beror på att familjehemsplaceringar prioriterats framför institutioner.

Placeringar av vuxna med beroendeproblematik blev 1,9 miljonor kronor dyrare än beräknat.

Vissa delar inom handikappomsorgen och äldreomsorgen redovisar minus. I sin helhet har dessa båda dock klarat sin budget med några hundratusentals kronors marginal.

Exempelvis redovisade kommunpsykiatrin inom handikappomsorgen minus 1,2 miljoner kronor och placeringar utanför kommunen minus 1,4 medan personliga assistenter redovisade ett överskott.

Mer läsning

Annons