Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ramsbergsbor ger inte upp sin bibbla

Det är den politiska viljan det hänger på, eller brist på sådan. Denna slutsats och att kalla ansvariga politiker och tjänstemän till biblioteket i Ramsberg var resultat av ett möte i under tisdagskvällen.

Annons
Planering. Ett 20-tal ramsbergare samlades bakom hyllor och i hörn i sitt bibliotek i tisdags kväll för att planera hur man ska få behålla den fasta bibliotekslokalen.

Bibliotekslokalerna har varit uppsagda ett och ett halvt år. Alternativlokaler skulle utredas, men få spår har setts av detta. Nyligen stod det klart att bokbuss ersätter en en bibliotekslokal i Ramsberg. Skälet är att inget annat lämpligt utrymme hittats. I juli ska bokhyllorna tömmas.

Bussen kommer att vara i Ramsberg två gånger i månaden med start i augusti. Det blir en förmiddagstur och en eftermiddagstur per månad. Nuvarande bibliotek har öppet två dagar och totalt sex timmar i veckan.

– Det går inte att jämföra, säger Åsa Forsberg.

Jennifer Jennessen konstaterar att på de nio år hon bott i Ramsberg är detta tredje gången biblioteket hotas.

För många ortsbor är biblioteket en av få sociala offentliga mötesplatser som finns i Ramsberg. 

Nu är tiden knapp och nästa vecka bjuder därför Ramsbergsborna in, förutom berörda ansvariga i kommunen även kyrkorådets representanter, kyrkoherden och räddningstjänst och kanske några fler.

Inför denna tisdags planeringsmöte hade olika Ramsbergsbor sökt fakta i frågan. Från Nerikes brandkår hade uppgifter lämnats om brandskyddskrav som inskränkte sig till mycket enkla (billiga) åtgärder.

Kyrkans representanter hade meddelat att de gärna talade med kommunen. Någon annan användning av lokalerna var inte aktuella. Däremot kan kyrkans ägande av olika lokaler kanske förändras på sikt. En handikappramp är ideella krafter i Ramsberg beredda att bygga.

– Så länge inget annat vettigt alternativ erbjuds ska vi verka för att få vara kvar här och vi förväntar oss inte mer långsiktighet än några år framåt, säger Åsa Forsberg.

Utlåningsstatistiken för biblioteket i Ramsberg ser ut så här:

4425 utlåningar 2014

5534 utlåningar 2013

5102 utlåningar 2012

Men antalet utlåningar av böcker är inte den allenast saliggörande enligt kulturchef Kristina Öster.

Biblioteksverksamhet har fått ett förändrat innehåll under senare år, inte minst på grund av it-utvecklingen, bland annat som mötesplats och informationscentral.

Först fanns biblioteket i Ramsberg det tidigare kommunalkontoret. Sedan 2011 har det inrymts i pastorsexpeditionen hos Svenska kyrkan.

Dessa lokaler sägs vara utdömda på grund av tillgänglighetsbrister och brandsäkerhet. Kyrkan har inte pengar för ombyggnad.

I våras visade barn- och utbildningsnämnden intresse för att hysa biblioteket i Ramshyttans skola om det inte kostade något extra och om det fanns passande lokal i skolan. Den möjligheten föll något senare.

En heltidstjänst sköter idag bibliotekstjänsten i Ramsberg och Storå. Från kommunens sida sägs  att det inte är pengar det handlar om utan enbart en lokalfråga.

Mer läsning

Annons