Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regler hindrar nybyggen

– Jag hoppas något kan slinka igenom byråkratins nät, så att vi får sätta spaden i backen. Det är hög tid för det, sa Libos vd Roger Sixtensson. Han var inte ensam om den åsikten på tisdagens möte i Frövi.

Annons
För byråkratiskt? Per Granlund, Roger Sixtensson och Bengt Storbacka och länsarkitekt Eva Kåverud under mötet som lockat ett femtiotal.

 Socialdemokraterna hade kallat till öppet möte för att försöka få svar på varför det går så trögt med bostadsbyggandet. Inbjudna var länsarkitekt Eva Kåverud från länsstyrelsen, stadsarkitekt Per Granlund samt Roger Sixtensson, vd för kommunala bostadsbolaget Libo. Under ledning av Bengt Storbacka fick de debattera frågan i hopp om att hitta lösningar och förklaringar till trögheten.

Att det behöver byggas är ett faktum. Sixtensson redogjorde för att det i närtid behövs 200 till 250 nya bostäder i kommunen. De skulle behöva bli klara inom fem år.

– Vår egen bostadskö är väldigt lång. Dessutom jagar mäklarna oss med blåslampa eftersom det finns villaägare som vill sälja och flytta till lägenheter, parhus, radhus. Bygger vi inte riskerar vi att de flyttar ifrån oss, konstaterade han, och påpekade att det just nu också är ekonomiskt gynnsamt att bygga, med viss lågkonjunktur i byggbranschen.

Men det går trögt.

– Planprocessen har blivit allt besvärligare i takt med nya regler och tolkningar som vänder upp och ner på planarbetet, framhöll Per Granlund. Problem dyker upp som inte varit problem tidigare.

Det är länsstyrelsens tolkningar av regeringens beslutade regelverk som sätter käppar i hjulen.

Det var de församlade överens om. Länsarkitekt Eva Kåverud fick gång på gång frågan varför det måste vara så.

– Det är många krav som måste uppfyllas i våra boendemiljöer, svarade Kåverud, men fick mothugg när det konstaterades att det ju byggts förr på ställen som nu verkar omöjliga att få till byggen på. I Frövi har Tallens utbyggnad fått bakläxa på grund av buller, till exempel.

– Och här bor ju redan folk, konstaterade flera som inte förstod logiken. Och i storstäder bygger man ju trots buller.

– I Frövi har väl bullret till och med minskat sedan vägen drogs om, påpekade exempelvis Caj Norén.

Granlund och Sixtensson tyckte sig också sakna dialog med länsstyrelsen, vilket även kommunalråd Anders Ceder höll med om. Om länsstyrelsen är med från början borde det kunna gå smidigare, var slutsatsen. Där verkar det dock kunna bli bättring.

– Det gäller att tänka rätt före, påpekade Kåverud och sträckte ut handen till Ceder och övriga kommunalråd i Bergslagen att komma och diskutera med länsstyrelsen, efter att Ceder ifrågasatt varför det måste vara svårare att göra undantag i vårt län än hos andra länsstyrelser.

Mer läsning

Annons