Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regnvatten i avlopp en riskfaktor

Ett tjugotal fastighetsägare i Guldsmedshyttan har fått brev från BKT. Förvaltningen vill att de ska koppla bort sina dagvattenledningar från det kommunala avloppsnätet. Det tål inte de vattenmängder som ibland kan forsa fram mot reningsverk och pumpstationer.

Annons

Problemen började för flera år sedan i samband med att diken lades igen i några villaområden. Resultatet blev att det regnvatten som tidigare letts bort från villorna via dikena istället började skölja över villagatorna. Många husägare valde då att leda ned regnvattnet i avloppsbrunnarna, vilket nu inte blir tillåtet.

– Men för några år sedan var de här och tittade och nu kom breven om att vi måste leda bort vattnet över gräsmattan igen. Vart det sedan ska ta vägen förklarar de inte, säger en av de husägare NA pratat med.

Ansluta sig

I några fall går det att koppla in vattnet på kommunens dagvattenledningar och där uppmanas husägarna att ansluta sig.

– Det viktigaste är att vattnet inte hamnar i avloppsnätet där det vid höga flöden kan orsaka översvämningar av exempelvis källare, säger Gunnar Berglund.

Breven och kraven är en del i den omfattande översyn av ledningsnätet som Bergslagen kommunalteknik gör över hela kommunen.

Mer läsning

Annons