Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resa som sätter spår

FELLINGSBRO. Som en käftsmäll. Så beskriver kursdeltagarna på Fellingsbro folkhögskola sina intryck av koncentrationslägren i Polen.

Annons
Resa som berörde. Efter hemkomsten har gruppen fortsatt bearbeta intrycken och satt samman en skärmutställning att visa på skolan. Likaså kommer de att visa bildspel och berätta om resan. Förutom Ulla Raslöv, Robin Karlsson, Miranda Hiltunen, Simone Fermby, Malin Karlsson, Jimmy Husevåg, Anna Esbjörnsson och Annica Sörén var ytterligare tre lärare och sex elever med till Polen.BILD: MARIA ANDRÉASSON

Vartannat år får allmänna kursen åka till Polen. Årets resa var den tredje och liksom tidigare år vittnas om starka upplevelser.

Jag har ett stort historieintresse och tyckte att vi hade förberett oss mycket, ändå var det svårt att ta in allt, konstaterar Jimmy Husevåg.

Att läsa och se film om lägren är en sak, men det blir så mycket mer verkligt och påtagligt när man är på plats. Det är svårt att begripa hur man kan göra så mot mänskligheten som det gjordes där och då. Och att det på vissa håll fortfarande händer liknande saker menar deltagarna.

Till en början var det nästan som man fick stänga av, det blev en mental chock, konstaterar Anna Esbjörnsson som tyckte sig uppleva mentala synvillor av dofterna i Birkenau, vilket flera instämmer i.

Och benprotserna var obehagliga att se. Den bilden sitter fast, säger Simone Fermby.

För Miranda Hiltunen kom upplevelsen väldigt nära när hon såg bilder på en pojke väldigt lik hennes halvbror.

Bilderna på barnen de experimenterade med är det jag bär med mig starkast, säger Malin Karlsson.

För lärarna är det tydligt att resan påverkar deltagarna.

Det är oerhört fascinerande hur gruppen blir sammansvetsad, och hur alla hjälper och stöttar varandra. Och det fortsätter även när vi kommit hem, säger Per Algotsson.

Ja, det märks snabbt redan på resan att sådant som man sett som problem tidigare blir futtigt i jämförelse, gruppen blir tajt, säger Annica Sörén.

Det borde vara obligatoriskt för alla att åka dit tycker deltagarna som alla känner att de fått nya perspektiv som de kommer bära med sig resten av sina liv.

Det är det som är poängen med resan, säger Ulla Raslöv som är den ursprungliga initiativtagaren.

Att bidra till ett ökat intresse och civilkurage. För det är i det lilla man måste börja för att påverka stort.

Mer läsning

Annons