Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resenärer från norrtvingas byta i Lindesberg

Busslinje 303 mellan Kopparberg och Örebro försvinner från och med tidtabellsbytet i augusti. Länstrafikens upphandling av bussbolagen utgår helt från att resenärer från området norr om Lindesberg ska byta till tåg eller en annan buss i Lindesberg. Den genomgående förbindelsen försvinner helt.En lösning som platschef Per Nordin vid Söne Buss i Lindesberg inte tror på.

Annons

– Jag ser framför mig hur resenärerna kommer att reagera. De lär inte bli glada, säger han.

– Vi kommer att strida för att passagerarna inte ska behöva byta i Lindesberg.

Beslutet om att dela förbindelsen och tvinga resenärerna till ett byte i Lindesberg kommer från Länstrafiken. Det skrev NA om i januari. Avsikten är att öka tågresandet och det ska ske genom tätare förbindelser mellan Lindesberg och Örebro. Var 20:e minut ska det gå ett tåg eller en buss mellan orterna.

Men den förtätade tågtrafiken kan inte komma igång förrän i januari 2012 och den nya turlistan gäller från augusti. Under mellantiden kommer det att bli temporära lösningar.

– Vi förstår att folk inte vill ha byten, men det finns vinster att göra på restiden. Det har varit viktigt för oss eftersom kort restid ökar kollektivresandet, säger områdeschef Thony Lundberg på Länstrafiken som förstår att resenärer norr om Lindesberg kan uppleva förändringen som en försämring.

– Byten är alltid av ondo och det får inte bli väntetider, säger Anders Ceder, S, kommunalråd i Lindesberg som tillsammans med kollegan Eewa-Lena Johansson, S, i Kopparberg ska undersöka hur beslutet påverkar kollektivresandet.

Mer läsning

Annons