Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reservat låser in Lindes elförsörjning

Gränserna för ett naturreservat på Kyrkberget bestämdes av fullmäktige i maj. Kommunala Linde Energi AB anser inte att hänsyn togs till deras anläggning och vill ha gränser ändrade.

Annons

Nu är det Linde Energi AB:s vd Anders Anté och det kommunala bolagets styrelseordförande Greger Nilsson som reagerar med ett brev till kommunstyrelsen.

I höstas lämnade bolagets elchef Göran Karlsson synpunkter till Bergslagens miljö- och byggförvaltning, BMB, som bereder reservatsbildningen. Han hade gränsförslag för reservatsbildningen med utgångspunkt från elförsörjningen.

På Kyrkberget ligger den största och viktigaste transformatorstation samt enda försörjningspunkten för centrala Lindesberg. Därifrån får även Linde Maskiner och Dalkarlshytteområdet el.

Reservatsgränserna drogs runt transformatorn, men ett 15-tal markledningar, i huvudsak i tre riktningar går tvärs igenom reservatet. Det kan innebära att vid ledningsfel riskerar bolaget att göra intrång och skada reservatet.

I ett värsta scenario måste transformatorn flyttas till en kostnad av 40-60 miljoner kronor.

– Även om undantag skrivs in ser vi med oro på den risk som finns att andra myndigheter utanför Lindesberg begränsar vår handlingsfrihet, skriver Anté och Nilsson.

Behålls transformatorn på plats ser Linde Energi att företaget tvingas göra ”betydande investeringar”.

De vill ha ett möte med kommunledningen och ändrade gränser.

– Vi har ledningsrätten på området, och det är den som påkallar flytt som ska betala. Att transformatorn blir inringad och inlåst är inte bra, säger Göran Karlsson.

Inledningsvis skulle gränser och en skötselplan för naturreservatsbildningen beslutas samtidigt, men gränserna togs för sig.

Att politiker och till viss del tjänstemän inte tagit elanläggningarna på tillräckligt stort allvar tror Greger Nilsson beror på okunnighet.

– Vi har bett att få delta i arbetet, men ingen har hört av sig, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder (S) säger att han snarast ska bjuda in till den diskussion som Linde Energi frågar efter.

– Deras behov diskuterades i förarbetena för reservatsbildningen, men har inte gjort det sedan dess, säger Ceder.

En anledning till det är att elförsörjningens anspråk ska vägas in i arbetet med en skötselplan för naturreservatet.

– Det verkar inte ens ha börjat än, säger Ceder.

Några större pengar för att tillgodose energibolagets behov är inte kommunen beredd att ta.

– Uteslutet, säger Anders Ceder.

Mer läsning

Annons