Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsdebatt hölls på fel ställe

Under tisdagsförmiddagen beslutade kommunstyrelsen att skriva på avtal med staten om hur många invandrare Lindesberg ska ta emot i år när 2013 nästan är slut. Det reserverade sig SD:s ledamot för och med argument som inte ligger på kommunal nivå utan på riksdagens.

Annons
– Påtryckningarna mot staten har lyckats, säger oppositionsråd Jonas Kleber (C).

– Vi tar inte hit folk, vi tar hand om de vi redan har här, sammanfattade Pär-Ove Lindqvist (M) efter en för kommunstyrelsen ovanligt affekterad dialog mellan SD och övriga.

Inger Karlsson (SD) ersättare i kommunstyrelsen, argumenterade för att ge stöd där människor är, exempelvis i flyktingläger.

Vad ärendet i kommunstyrelsen handlade om var ett avtal med staten om att Lindesbergs kommun ska ta emot 65 nyanlända invandrare i år. 55 kommer på eget bevåg och staten har utrymme för att placera tio.

Kvoten för i år är uppfylld och vad det hela handlar om är att ett nytt avtal är nyckeln till en knapp halv miljon kronor i statlig ersättning 2013. Lindesbergs kommun har sedan 1998 till ifjol haft ett avtal, men har inte skrivit på ett nytt, delvis i utpressningssyfte.

Bland andra Anders Ceder (S) och Lindesbergs kommunledning har uppvaktat regeringen intensivt och lobbat i statslednigen regelbundet för att kommuner som tar emot många nyanlända ska få större ersättning och de som tar emot få ska få minskade.

Det målet är uppfyllt och en förändring är på gång. Avtalet med staten löper tills vidare och har tre månaders uppsägningstid.

Mer läsning

Annons