Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för uppsägningar på Lindeskolan

Lindeskolan, barnomsorg på obekväm arbetstid och administration ska fortfarande spara, men kravet minskar något. På Lindeskolan är det stor risk att fast anställd personal måste sägas upp.

Annons

När kommunfullmäktige fastställde budgeten för 2012 i mitten av december togs det senaste sparkravet på fem miljoner på skola och barnomsorg bort.

Sparkravet skulle klaras genom att Lindeskolan sparade tre miljoner, administrationen 800 000 kronor och en översyn av barnomsorg på obekväm arbetstid skulle ge en besparing på 1,2 miljoner.

Nu när kravet på fem miljoner tagits bort har barn- och utbildningsnämnden beslutat att två av dessa används till att täcka ökade kostnader inom barnomsorgen.

– Det betyder att vi kan behålla den personaltäthet som vi har idag, säger nämndens ordförande, Arnold Bengtsson (S),

Halverade sparkrav

Besparingen på Lindeskolan minskas till 1 miljon, och på både barnomsorg på obekväm arbetstid och administration halveras sparkraven.

– Att spara 1,2 miljoner på kvälls- och nattomsorg var lite väl drastiskt. Det här betyder att vi kan behålla nattomsorgen, men det kommer att bli inskränkningar och en lägre servicegrad, konstaterar Arnold Bengtsson.

Han tycker inte att det är odelat positivt att sparkraven har minskats, eftersom dessa sedan finns kvar för 2013 och 2014.

– Det här drar ut på processen, men å andra sidan var det svårt att genomföra besparingar som får effekt direkt.

Vänsterpartiet ville ha en annan fördelning, och ge mer pengar till grundskolan, men övriga ledamöter i nämnden var eniga om förslaget.

Personal sägs upp

Det är ändå spartider som väntar nästa år. Barn- och utbildningsförvaltningens budgetram har minskats med 8,4 miljoner och dessutom visar årets budgetprognos på minus 9,6 miljoner. Störst underskott har gymnasieskolan med minus 9 miljoner.

– Lindeskolan är den största ekonomiska utmaningen. Där är det stor risk att vi måste säga upp fast anställda, konstaterar Kaj Söder, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Utgångspunkten är dock att inte ta bort några program till hösten.

Mer läsning

Annons