Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roc for Moc inför vägskäl

20-årsjubilerande festivalen Roc for Moc i Finnåker står inför ett vägskäl. Under senare år har deltagarantalet stadigt sjunkit och årets upplaga hade minskats till en dag. För arrangören Svenska Kyrkans Unga i Västerås stift gäller det att fundera på ett nytt koncept.

Annons
Musik. Musiken spelar fortfarande en viktig del i festivalen Roc for Moc. Här är det David ”Flashtomten” Andersson från Västerås som sjunger den egenhändigt skrivna ”Bänkpress”.

Under de första åren kunde den drogfria festivalen locka så många som 1 000 personer under två dagar. Med åren har intresset svalnat samtidigt som konkurrensen från andra evenmang fått deltagarna att rikta sitt intresse åt annat håll.

– Vi blev trots allt omkring 300 i år. Med tanke på regnet är det väl som förväntat, konstaterade Hannes Tidare i organistionen bakom festivlen.

Han är inne på att man till kommande år måste hitta nya vägar och kanske ett delvis annorlunda innehåll för festivalen.

Stöd för MocambiqueFestivalen började som ett stöd för stiftets vänstift i Mocambique. Genom åren har det samlats in allt från tvål till leksaker. Under senare år har arbetet koncentrerats till ekonomisk hjälp till lokal administartion samt att stärka relationer och utbyte mellan stiften. Bland initiativtagarna var Len Howard som också hyllades på lördagens festival för sitt engagemang.

Det minskade formatet på festivalen märktes också genom att det var färre sidoarrangmenag och att all verksamhet koncentrerats till ängen nedanför huvudbyggnaden.

Stadigt återkommande besökare var dock gänget från Surahammar.

– Vi brukar åka med dem som är konfirmandassistenter, men visst märks det att intresset för festivalen dalat. Kanske får man försöka hitta något nytt i fortsättningen, funderade komminister Klas Thuresson.

MusiktävlingMusiken satte dock som vanligt sin prägel på årets festival. Ett flertal band spelade och en uppskattad musiktävling bland festivalbesökarna lockade fram såväl jubel som skratt.

På eftermiddagen överlämnades 16 000 insamlade kronor till representanter för vänstiftet i Mocambique. Dessutom fick Elin Enochson från Svärdsjö det i fjol nyinstiftade priset till Karl Cederqvists minne. Han var under 1800-talet en kyrklig afrikapionjär med rötterna i Spannarboda.

Kramgo. Simon Andersson hade till uppgift att vara kramgo nallebjörn under festivalen. Här får Alexander Linnman från Örebro en kram.

Mer läsning

Annons