Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgrön budget vann omröstning

Det rödgröna budgetförslaget antogs i kommunfullmäktige i går kväll. Den borgerliga alliansens motförslag med tio miljoner kronor mer till verksamheterna förlorade i omröstningen efter debatten.

Annons
Premiär. Med Magnus Ingwall gjorde Sverigedemokraterna efter fyra år i fullmäktige premiär i talarstolen. – Vi ser möjligheter till samarbete i båda budgetförslagen, sa Ingwall. Vid omröstningen senare avstod de fyra SD-ledamöterna att ge stöd åt något av förslagen.BILD: ULRICA STOETZER

Den största spänningen över hur det skulle gå i måndagens budgetfullmäktige utspelade sig förmodligen på förmiddagen.

Eftersom ingen visste hur SD skulle ställa sig kunde det handla om bara en rösts övervikt för budgetförslaget från S, MP och V.

Detta under förutsättning att alla fullmäktiges 45 ledamöter var närvarande.

Telefonerna gick varma

Tidigt på dagen såg det ut som att det inte skulle bli så.

Därför gick telefonerna varma för att se till att ersättare skulle finnas på plats.

Omröstningen gav 23 ja-röster till budgetförslaget från S, MP och V mot 18 för alternativet från M, C, FP och KD.

– Vi har inte haft möjlighet att tränga in i budgetmaterialet och delta i budgetberedningen, men ser möjlighet till samarbeten i båda förslagen, inledde Hans Ingwall (SD).

Det var första gången SD sade något i fullmäktige. Tidigare mandatperiod har SD haft en plats. Efter höstens val har partiet fyra ledamöter i fullmäktige.

Avstod

Vid omröstningen avstod dock SD-ledamöterna från att stödja endera förslaget.

Alliansens förslag avvek på sex punkter mot de rödgröna. På nio punkter var de överrens. Huvudsaken i debatten var att den borgerliga alliansen ville ta tio miljoner kronor från bolagen i utdelning från 2010.

Pengarna skulle satsas i verksamhet 2011. Mest till socialen, men också en betydande del till skol-, idrottsanläggnings- och näringslivsutveckling.

Kommer inte att hålla

Alliansen hävdade även att den rödgröna budgeten inte kommer att hålla.

– Bolagspengar ska användas till utveckling på ett klokt sätt och inte till att utvidga verksamhet, var huvudargument från Anders Ceder (S).

Han konstaterade att bolagen, främst Linde Energi, bidragit med 13-14 miljoner kronor under flera år. Ceder påpekade också att i början av nästa år ska krav preciseras på bolagens utdelning i framtiden till kommunkassan.

Mer läsning

Annons