Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökförbud på väg mot fullmäktige

Från och med nästa år ska det vara rökfritt på arbetstid i kommunen. Det gäller såväl anställda som politiker. Det är förslaget som nu börjat sin väg till fullmäktige.

Annons

Moderaten Sven-Erik Larsson kom med idén förra året. Han avsåg anställda. Folkpartiets Göran Gustavsson hakade på Larssons motion med att en rökfri arbetstid även ska gälla politiker. Så blev det också i förslaget som personalchef Eva Wahlsten arbetat fram. På måndag är det uppe för beredning i kommunstyrelsen.

Syftet med riktlinjerna är att vara hälsobefrämjande och att ingen medarbetare, elev, barn eller brukare ska utsättas för passiv rök eller röklukt.

Så är det redan i grannkommunerna.

Detta innebär rökförbud under arbetstid och kortare pauser. Det är bara den obetalda rasten, lunchrasten eller motsvarande, som är undantagen. Det är heller inte tillåtet att röka i arbetskläder eller i fordon.

Samma för politiker

Heltids- eller deltidsarvoderade politiker jämställs med anställda. De får inte röka under arvoderad sammanträdestid.

Det uppstår en konflikt för de kommunanställda som arbetar i andra människors hem. Det gör många i hemtjänsten. Uppleves ett problem får detta lösas i samråd mellan kommunen och brukaren. Här ställs tobakslag, arbetsmiljölag och socialtjänstlag ibland mot varandra.

Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet har synpunkter. De vill att arbetsgivaren informerar om konsekvenserna om medarbetare bryter mot förbudet. De vill att orden ”inte får röka” byts mot ”inte bör röka”, och att rökning inte ska tas upp i medarbetarsamtal.

– Det är en integritetsfråga, skriver lärarnas fackliga företrädare.

Svårigheter

Kommunal konstaterar att förbundet har svårt att helt stödja förslaget och påpekar svårigheterna att inte utsättas för rök vid arbete i andras hem.

En del Kommunalmedlemmar har en kort obetald rast på en halvtimme eller 45 minuter. Att då hinna att byta kläder blir svårt att hinna med, och vad är arbetskläder undrar facket.

Administrativ personal och exempelvis lärare kan gå ut på lunch och röka i samma kläder som dem sedan möter elever, kollegor och besökare i.

Påföljder anses inte möjliga eller rimliga. Däremot föreslås stöd till de som vill sluta eller minska sitt tobaksbruk. Arbetsgivaren ska kunna subventionera nikotinhjälpmedel och erbjuda tobaksavvänjning.

Mer läsning

Annons