Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rondellärende snurrar vidare

Det har varit tyst sedan i våras om en ny cirkulationsplats vid riksväg 50 och rastplatsen. Men det har jobbats en del och i morgon är ärendet uppe igen i kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott.

Annons
Rörig miljö. En rondell vid rastplatsen skulle ge en säkrare trafikmiljö. Siggebohyttevägen och Fotbollsgatans samt en cykelbanas anslutningar till riksväg 50 sker i dag inte på samma punkt. bild michael landberg

För att komma vidare måste två kommunala bolag och en privat markägare byta mark för att få en samlad ägarbild i området.

Det måste göras en lantmäteriförrättning och en gammal samfällighet måste avvecklas. Denna har ingen väg eller verksamhet idag, men det finns ett gammalt samfällighetsbeslut hos Lantmäteriet från 1881.

Dessutom måste detaljplanen för området ändras.

Först därefter, och sådana här processer tar tid, kan de praktiska lösningarna projekteras.

Målet är en cirkulationsplats där samtliga bil, cykel- och gångvägar får en trafiksäkrare anslutning till riksväg 50. Farten förbi rastplatsen blir då automatiskt lägre på riksvägen. I planerna finns också tankar på en utbyggnad vid rastplatsen med både drivmedelsförsäljning och annan service.

I kommunens biogasprojekt finns visioner också om att ha kommunens första biogasmack vid rastplatsen.

Mer läsning

Annons