Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rundvandring ska locka tyska vänner

Besök på skolor, äldreboenden och på Lindesberg arena är några av de lockbeten som Lindesbergs kommun hoppas ska leda till nya utbyten med tyska vänort Hassberge.

Annons
På Lindeskolan. Johan Bergdahl och Pierre Fell på Lindeskolan, berättar för de tyska besökarna hur utbildningen är upplagd. bild: sofia gustafsson

– De är jätteintresserade av ett utökat utbyte och det är vi med, säger Anders Ceder (S), kommunalråd.

I söndags anlände representanter från tyska vänorten i Lindesberg. Sen dess har de haft ett fullspäckat schema med besök på bland annat Storå skola, vuxenutbildningen Masugnen, Grönboda ålderdomshem och Lindeskolans egna restaurang Kulinaren.

– Vi hoppas kunna bestämma om nya utbyten i kväll. Det är främst utbyten inom sporten, äldreomsorgen och utbildningsväsendet som är aktuella just nu, säger Anders Ceder.

Lika och olika

Tyska Hassberge är den vänort som Lindesbergs kommun har umgåtts mest med.

– Det viktigaste på sikt är att ha ett utbyte med andra människor, andra kulturer. De är katoliker och de är konservativa men vi är inte så olika varandra, säger Anders Ceder som själv varit i Hassberge flera gånger, både inom jobbet men också privat.

– Det är en vacker trakt. Jag har lärt mig massor av dem. Vi har många gemensamma problem och förutsättningar, säger han.

Äldreomsorgen, utbildningen, demografin, sporten och musiken i Lindesberg kommun var framför allt de områden som representanterna från Hassberge tittade närmare på.

– Vi vill ha ett utbyte med mellan 10 och 20 elever inom turism och restaurang per år, sen vill vi titta närmare på något samarbete inom sporten och vi hoppas kunna bjuda en kyrkokör till oss i Hassberge inom kort, berättar Rudolf Handwerker, distriktschef i Hassberge.

Mer läsning

Annons