Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S beredda att ge V och MV platser

Socialdemokraterna i Lindesbergs kommun är beredda att ge Vänstern och Miljöpartiet platser i nämnder och styrelser. De båda tilltänkta samarbetspartierna har inga egna platser.

Annons

–  Vi måste ge och ta, säger socialdemokraternas ordförande Bengt Storbacka. Som jag ser det måste vi som största parti vara generöst.

S jobbar intensivt för att skapa samarbete med V och MP. Det är socialdemokraternas möjlighet att slippa Sverigedemokraterna i en vågmästarroll.

– Vi bör ge V och MP inflytande, säger Bengt Storbacka. Nu väntar förhandlingar. Båda partierna har lämnat sina önskemål till oss.

Ändrat läge

För några dagar sedan såg det ut som att MP inte var beredd att ingå i en kartell med det röda blocket. Men efter att Socialdemokraternas ordförande och MP:s talesman talat med varandra sent i tisdags kväll har läget ändrats.

– Jag har gott hopp om att nå en överenskommelse med Miljöpartiet. Eftersom diskussioner pågår vill jag inte avslöja några detaljer.

Kommunens största parti hoppas också kunna komma överens med Vänsterpartiet. I bästa fall kan en överenskommelse vara klar inom några dagar.

– Ska samverkan fungera handlar det mycket om dialog och förtroende, säger Bengt Storbacka. Vi är intresserade av att ett samarbete ska hålla mer än en mandatperiod. Det tänker vi försöka jobba för.

Socialdemokraterna vill ha ordförandeposterna i kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden samt socialnämnden. Dessa är på heltid.

Vilka som kommer att nomineras till dessa uppdrag är inte klart. Men Anders Ceder, som varit kommunstyrelsens ordförande tidigare är hetaste kandidaten till att få den posten igen.

– Det är klart att det finns andra namn också, säger Bengt Storbacka. Men det är nog ingen vågad gissning att tippa Anders Ceder.

Fördelningen

Folkpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Vänstern har alla två mandat i kommunfullmäktige. Inget av dessa partier kan av egen kraft få platser i nämnder och styrelser. FP och KD ingår även kommande period i en allians tillsammans med M och C.

S jobbar för samarbete med MP och V. Blir det så får de tre partierna åtta platser av kommunstyrelsens 15. Den borgerliga alliansen med M, C, FP och KD får sex medan Sverigedemokraterna får ett.

Om S och V samarbetar medan MP står utanför helt får det röda blocket åtta platser i kommunstyrelsen mot sex för den borgerliga alliansen och ett för SD.

Väljer MP däremot att samverka med de borgerliga partierna får blocken vardera sju platser och SD ett. Då blir Sverigedemokraterna vågmästare.

Om inga valkarteller finns blir mandatfördelningen i kommunstyrelsen: S 8, M 3, C 2, SD 1. Det sista mandatet lottas mellan M, C, KD, V, MP och FP.

Mer läsning

Annons