Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så stängs vargen ute

Drygt 20 medlemmar i Svenska Rovdjursföreningen och fältpersonal från olika länsstyrelser har i två dagar lärt sig att stängsla ut rovdjur från tamdjur. Bland annat har deltagarna fått lära sig att sätta upp stängsel och hur dessa ska utformas för att hålla vargen borta.

Annons
Bra kurs. Caroline Lundmark fick under kursen lära sig att göra ett stängsel, som kan hålla vargen borta från tamdjur.  BILD: INGVAR SVENSSON

– Det finns några saker att tänka på när det gäller utformningen av ett stängsel, säger Inga Ängsteg, verksamhetsansvarig vid Grimsö Viltskadecenter, som ordnade utbildningen. Tråden ska vara slät och galvad. Nedersta tråden får sitta maximalt 30 centimeter från marken. Annars kan en varg krypa in i en hage där det finns tamdjur.

Caroline Lundmark, från länsstyrelsen i Örebro, var en av kursdeltagarna. Hon tycker det var en nyttig kurs som gav henne kunskaper som brukarna kan ha nytta av i framtiden.

– Det är bra för mig att känna folk som kan bygga stängsel, säger hon. Det är också en fördel att veta vad man ska tänka på när ett stängsel ska sättas upp.

120 medlemmar

Rovdjursföreningen har i dag 120 medlemmar som kan bygga den här typen av stängsel och därmed utbilda andra i denna konst. Mattias Tronje, organisationssekreterare i föreningen, hoppas att fler vill engagera sig i detta arbete.

– I år har vi genomfört stängslingar bland annat i Stockholm och Gävleborg, säger Mattias Tronje. Vi upplever att det finns ett ökat intresse. Våra medlemmar, som jobbar ideellt, har kontakt med länsstyrelserna och hjälper till praktiskt vid behov.

Den typ av stängsel som ingick i kursen är effektivt mot varg. Lo och björn är svårare att hålla utanför och kräver en annan insats.

Praktik. Roland Ängsteg, till vänster, hjälper Mattias Tronje att sätta fast tråden i stolparna. Bild: ingvar svensson

Mer läsning

Annons