Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säger nej till friskola

Skolinspektionen avslår Kunskapsakademins ansökan om att få öppna förskoleklass, grundskola och fritidshem i Lindesbergs kommun. Ansökan innehåller för många osäkra faktorer för att inspektionen ska godkänna den.

Annons

Det var i februari i år som den ekonomiska föreningen Kunskapsakademin i Svealand och Norrland skickade in en ansökan om att få öppna verksamheter i Lindesberg, Kumla och Örebro.

Av Skolinspektionens avslag framgår att Kunskapsakademin, som har sitt säte i Gagnef, gjort liknande ansökningar i ytterligare 19 kommuner.I maj yttrade sig Lindesbergs kommun över ansökan och uttryckte då en oro över vad som skulle hända övriga skolor om Kunskapsakademin etablerade sig.

Bland annat pekade kommunen på att elevantalet inte ökar med ökad konkurrens, utan att det snarare finns en risk att etablerade skolor utarmas. Skolinspektionen konstaterar också i sitt avslag att Kunskapsakademin inte kunnat visa att den får tillräckligt antal sökande till sin verksamhet.

Den marknadsundersökning Kunskapsakademin gjort har flera oklarheter. Skolinspektionen anser inte att sökanden kan ”garantera en varaktig och stabil verksamhet”.Inspektionen sätter också frågetecken kring finansieringen av skolorna. Summan av lån och finansiering av Kunskapsakademins 22 ansökningar i landet är 66 miljoner kronor. Men det framgår inte, konstaterar Skolinspektionen, hur stor del som är lån och vad som är egna medel.

Inspektionen anser inte heller att sökanden kan säkerställa att undervisningen följer gällande regler vad gäller innehåll och kvalité. Det finns även frågetecken kring tillgången på lämpliga lokaler i Lindesberg.

Mer läsning

Annons