Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sagolik båtorientering

Löa. O-ringen har packat ihop och dragit, men orienteringstävlingar anordnas på andra håll i länet. I Löa är det inte karta och kompass, utan fantasi, barnasinne och stadiga sjöben som gäller.

Annons
Fantasifullt. Smurfar, riddare, prinsessor och pirater trängdes på Löaån. Jonny Nielsens vinnande Sagoflotte skymtar längst bak.

I lördags anordnade Löa kultursällskap båtorientering för sjunde året i rad.

Tio stationer med problemlösning och frågor var utplacerade i Löaån. Sagor och sägner var temat och de 33 deltagande ekipagen lät verkligen fantasin skena fritt. NA hängde med ett piratskepp på ett blött äventyr.

– Det går att göra det här hur roligt som helst, bara satsa stenhårt. Det är så underbart att alla i den här lilla byn är så engagerade, sade Löa-sonen Filip Wieselgren.

Besättning från skolan

Tillsammans med Oskar Elisson, också från Löa, har de värvat besättningen bland sina skolkamrater i Västerås.

Startskottet går klockan 17 från den Ringarnas Herre-utsmyckade bron. I sällskap med Mattis rövarband, Robin Hood och hans muntra mannar, ett flytande sagoslott, smurfar, enhörningar, Batman och Snövit lättar piraterna ankar. Grabbarna tar sina piratroller på fullaste allvar och rallarvisor varvas med bordningar och sjöslag med vattenballonger.

Vid första stationen välkomnar Snövit. Fem pirater hoppar i land. De ska skala förgiftade äpplen på tid och svara på en fråga. Efter fem minuter kommer de tillbaka.

– Öh, vad bryter dvärgarna i gruvan? Vi chansade på silver.

– Meen ååh, du är ju dum i huvet. Det är diamanter!

– Jahaaa, aj då. Äh, vi tar nästa i stället, säger felsvararen och drar i gång allsång igen.

Dyr miss

Det har börjat skymma när vi kommer tillbaka i hamn. Astrid ”Tant Grön” Ericsson som tar emot svaren är mycket nöjd med årets upplaga.

– Vi hade färre ekipage än i fjol, men fler människor totalt. Orientering är egentligen fel ord, det har blivit en båtfestival, säger hon.

Missen vid station ett blev dyr för piraterna. Kalle Söderlunds ekipage Älvan vann med alla rätt och Jonny Nielsens Sagoflotten tog hem utklädnadspriset.

Sjövilda.

Mer läsning

Annons