Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sålde kommunägd skog

En tilltänkt köpare av 20 000 kvadratmeter mark i norra industriområdet fick muntligt löfte av en kommunal tjänsteman att avverka skogen. Men det finns inte något underskrivet köpekontrakt. Köparen har redan avverkat och sålt skogen till Sveaskog för drygt 200 000 kronor.

Annons

– Det finns inget politiskt beslut, säger Lennart Jansson, kommunchef och vd för Linde Exploaterings AB som hanterar markfrågor. Det har varit en hel del turbulens med anledning av det här.

Till NA har den kommunale tjänstemannen sagt att det är kommunen som avverkade skogen. Senare samma dag framkom uppgifter som tydde på att tjänstemannen inte talade sanning.

– Sanningen är att den tilltänkte köparen avverkat skogen, säger Lexplos vd. 

Lennart Jansson har diskuterat skogsavverkningen med den tilltänkte köparen, en egenföretagare i Lindesbergs kommun. De båda ska träffas igen nästa vecka.

– Om det blir affär blir det avräkning på skogen, säger han. Om det inte blir någon markförsäljning kommer vi att kräva tillbaka varenda öre.

Lennart Jansson och flera med honom i kommunen blev förvånade när de fick se att skogen mellan industrirakan och norra infarten till Lindesberg var avverkad.

– Det som skett är inte riktigt vad vi tänkt oss. Att det blivit så här beror bland annat på oklara instruktioner. Och ytterst är det jag som är ansvarig eftersom jag är vd i Lexplo.

Huvudfrågan för Lexplo var om tomten skulle säljas med skog eller utan skog. Den hann de ansvariga aldrig ta ställning till.

– Från början hade jag hoppats att den här markförsäljningen skulle vara klar, säger Lennart Jansson. Men det drar ut på tiden eftersom köparen inte har klart med finansiering. Jag kommer inte att skriva under något kontrakt förrän den frågan är löst.

Mer läsning

Annons